CE recomandă României revizuirea competenţelor ICCJ creşterea rolului INM

Comisia Europeană recomandă României, în raportul publicat marţi, revizuirea competenţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului CE recomandă României revizuirea competenţelor ICCJ creşterea rolului INM

CE recomandă României revizuirea competenţelor ICCJ creşterea rolului INM

Comisia reia recomandări restante formulate în iulie 2009 în legătură cu abordarea pe priorităţi a politicii de resurse umane şi cu normele de implementare şi studiile de impact privind cele patru noi coduri.

Executivul UE recomandă iniţierea unei analize independente a performanţei sistemului judiciar şi operarea modificărilor structurale necesare, inclusiv, dacă este cazul, transferul magistraţilor. "România ar trebui să adopte, de asemenea, măsuri imediate de reducere a dezechilibrelor din punct de vedere al capacităţilor prin extinderea transferului de posturi vacante între circumscripţiile teritoriale şi între gradele de jurisdicţie, precum şi prin recurgerea pe scară mai largă la delegarea magistraţilor în zone confruntate cu probleme acute în materie de resurse umane", se arată în raport.

Comisia invită România să ia măsuri imediate pentru creşterea capacităţii Institutului Naţional al Magistraturii (INM) în ceea ce priveşte formarea iniţială şi continuă şi luarea de măsuri în vederea garantării unor standarde profesionale adecvate pentru toţi noii magistraţi, de exemplu prin extinderea cerinţei de a promova examenul de capacitate la toate persoanele recrutate.

De asemenea, CE recomandă planificarea capacităţii INM în conformitate cu previziunile anuale privind nevoile de recrutare şi de formare şi luarea în considerare a unei revizuiri a competenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin reducerea competenţei de a judeca în primă instanţă şi prin limitarea judecării în recurs la chestiunile de drept.

De asemenea, Executivul comunitar recomandă luarea în considerare a aplicării altor măsuri propuse de Înalta Curte printr-un proiect de lege menit să îmbunătăţească unificarea practicii judiciare şi asigurarea publicării integrale a jurisprudenţei instanţelor şi a accesului generalizat la aceasta printr-o bază de date uşor de utilizat şi cu funcţionalităţi eficiente de căutare.

În raport se recomandă şi luarea în considerare a unei reforme aprofundate a sistemului disciplinar reexaminarea obiectivelor şi consolidarea capacităţii şi a organizării inspecţiilor judiciare pentru a se asigura concentrarea suficientă pe investigarea disciplinară. O altă recomandare este adaptarea tipurilor de sancţiuni disciplinare posibile pentru a permite o mai mare varietate a sancţiunilor şi luarea de măsuri pentru asigurarea pedepselor disciplinare consecvente, proporţionale şi disuasive, introducerea unei evaluări anuale a performanţei inspecţiei judiciare.

Prezentul raport este cel de al patrulea document anual de la crearea MCV. Acesta prezintă evaluarea efectuată de Comisie cu privire la stadiul procesului de reformă şi cuprinde recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate pentru a continua reformele necesare.

Citeşte aici integral Raportul Comisiei Europene

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici