- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE: Scăderea şomajului în România ar putea fi numai de ordin statistic
Scăderea şomajului în România ar putea fi numai de ordin statistic, deoarece persoanele care nu mai primesc ajutorul de şomaj nu par motivate să revină pe piaţa muncii cu forme legale, iar revenirea angajărilor va fi întârziată, neglijabilă anul viitor, potrivit Comisiei Europene.
CE: Scăderea şomajului în România ar putea fi numai de ordin statistic (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Comisia notează că scăderea şomajului este îngreunată de flexibilitatea redusă a pieţei muncii şi de concedierile din sectorul public.
"Îmbunătăţirea legislaţiei pieţei muncii rămâne o provocare cheie într-o ţară care se luptă cu o economie informală uriaşă, o rată scăzută de angajare şi de activitate în rândul populaţiei, şi un fenomen puternic de emigrare", se arată, referitor la România, în prognoza economică de toamnă prezentată luni de Comisia Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Cererea internă, principalul motor de creştere al economiei româneşti în perioada 2004-2008 şi indicatorul care a înregistrat cea mai abruptă scădere odată cu recesiunea, va reveni numai marginal anul viitor, odată cu o uşoară ajustare pozitivă a salariilor, dar va continua să fie frânată de corecţiile fiscale şi de raportul mare dintre serviciul datoriei şi veniturile populaţiei, care cauzează de asemenea o rată ridicată a creditelor neperformante.
Comisia Europeană şi-a aliniat estimările privind PIB-ul României cu cele ale FMI şi ale Guvernului, anticipând o scădere de 1,9% în acest an urmată de o creştere de 1,5% în 2011, alimentată în principal de investiţii.
"Investiţiile ar trebui să revină viguros, cu 4,2%, şi să fie un motor principal de creştere, pe măsură ce companiile îşi vor reajusta liniile de producţie pentru a face faţă cererii externe tot mai mari. Exporturile şi-au menţinut performanţa solidă pe parcursul lui 2010 şi, împreună cu saltul comenzilor industriale, vor da companiilor încredere chiar dacă indicatorii de risc rămân oarecum ridicaţi", se spune în prognoza CE.
Totodată, Comisia recomandă creşterea absorbţiei de fonduri europene, care ar susţine investiţiile în infrastructură.
Totuşi, deşi au evoluat bine în 2009 şi 2010, exporturile vor avea o contribuţie negativă la creştere anul viitor, deoarece importurile de bunuri de capital vor creşte odată cu investiţiile.
Executivul Uniunii Europene anticipează şi o revenire a remiterilor în 2011, datorită îmbunătăţirii condiţiilor de muncă pentru românii plecaţi în străinătate.
După scăderi de 10,6% în 2009 şi 1,6% în 2010, CE estimează creşterea consumului privat cu 1,8% anul viitor. Totodată, investiţiile urmează să urce cu 4,2%, după contracţii de 25,3%, respectiv 9,9% în 2009 şi 2010.
Exporturile ar trebui să crească anul viitor cu 6%, iar importurile cu 6,4%, inversând corelarea dintre cei doi indicatori pentru prima dată din 2007. Exporturile au crescut cu 7,8% în anul 2007, iar importurile cu 27,3%, însă în următorii trei ani exporturile au avut constant evoluţii mai bune decât importurile.
Rata şomajului ar urma să scadă de la 7,5% în acest an la 7,4% anul viitor, în timp ce costul real unitar al muncii ar putea scădea cu 2,6%, după o retragere de 3,2% în acest an.
Peisajul economic descris de CE pentru România devine mai favorabil din 2012, când se estimează o creştere economică de 3,8%.
"Până atunci, se estimează că salariile vor accelera de la nivelurile foarte scăzute (în comparaţie cu principalii parteneri comerciali), în special în sectorul industrial şi cel profesional. Această evoluţie va avea un impact pozitiv pe situaţia financiară a populaţiei şi va conduce la o rată mai ridicată de creştere a consumului privat. Creşterea economică va fi astfel mai largă, iar cererea internă va avea din nou un rol important de jucat în avansul economiei. Consumul guvernamental va rămâne însă redus, deoarece autorităţile vor continua consolidarea fiscală", scrie Comisia Europeană.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO