Ce se întâmplă pe piaţa muncii: Riscul de a fi tânăr în Giurgiu sau bătrân în Sălaj sau Tulcea

Tinerii absolvenţi de facultate sunt ieftini, dar devin greu productivi pentru că nu au experienţă practică. Cei care au experienţă de muncă şi au peste 40 - 45 de ani sunt costisitori, se adaptează greu schimbărilor şi expertiza le permite să fie mai uşor de "vânat" pe piaţa muncii de cătrecompetitori, deci prezintă un grad de risc mai mare. Fără să vrea, aceste categorii ale populaţiei au devenit "respinşii" pieţei muncii. Cum s-a ajuns în această situaţie?

Urmărește
604 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă pe piaţa muncii: Riscul de a fi tânăr în Giurgiu sau bătrân în Sălaj sau Tulcea

Ce se întâmplă pe piaţa muncii: Riscul de a fi tânăr în Giurgiu sau bătrân în Sălaj sau Tulcea

Zona "sigură" pentru companiile care au făcut noi angajări în ultimii ani pare a fi populaţia cu vârsta cuprinsă între 26 şi 45 de ani, iar această ipoteză a specialiştilor din domeniul resurselor umane poate fi dovedită şi statistic. Peste 3,3 milioane de contracte active de muncă dintr-un total de 5,6 milioane de contracte din toată ţara sunt încheiate cu angajaţi care au vârsta cuprinsă între 26 şi 45 de ani, potrivit datelor extrase la finele lunii trecute de Inspecţia Muncii din Revisal, aplicaţia componentă a sistemului ReGES (Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor). O mare parte dintre aceşti angajaţi au intrat pe piaţa muncii în anii de boom economic, când marile companii făceau mii de angajări în fiecare an, iar aceştia migrau uşor de la o companie la alta pentru un plus de 20 - 30% la salariu, pentru că aveau oportunităţi destule.

Nu de aceleaşi privilegii au beneficiat însă şi tinerii care ar fi trebuit să devină angajaţii crizei şi care, cu greu, au reuşit să obţină un job - de cele mai multe ori pe perioadă determinată. Mai puţin de 600.000 de tineri până în 25 de ani au contracte de muncă active în prezent, deşi anual de pe băncile şcolilor ies peste 200.000 de absolvenţi de liceu şi aproape 100.000 de absolvenţi de facultate.

Din statitistici se observă faptul că, în privinţa forţei de muncă, suntem o societate relativ tânără, că toate programele de restructurare începute la mijlocul anilor '90 se văd în structura acesteia, deoarece pe segmentul de peste 46 de ani numărul contractelor este foarte mic, este de părere avocatul în dreptul muncii Costel Gîlcă, managing partner al casei de avocatură SCPA Gîlcă & Vasiliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici