- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat în cinci ani, peste puterea economiei
Cheltuielile cu salariile funcţionarilor publici s-au dublat în ultimii cinci ani, mult peste creşterea economiei, bugetele de personal ale instituţiilor publice majorându-se în medie cu 2,7% chiar şi în 2009, când economia s-a contractat cu 7,1%, arată o analiză realizată de Ziarul Financiar.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat în cinci ani, peste puterea economiei (Imagine:Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Cele mai mari cheltuieli cu personalul le are Ministerul Administraţiei şi Internelor, de 1,38 miliarde de euro, în timp ce pentru salariile medicilor şi profesorilor sunt alocaţi 680 de milioane
de euro. Analiştii spun că guvernanţii ar fi trebuit să adopte o politică salarială mai prudentă în anii de creştere economică, dar că există domenii - cum este cel sanitar sau sistemul de învăţământ - unde creşterea salariilor a fost justificată. ZF a avertizat din 2005 încoace constant asupra anomaliei creşterii salariilor bugetarilor, total ruptă de evoluţia economiei", se arată într-un articol publicat în ediţia de miercuri a ZF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Cheltuielile cu salariile funcţionarilor publici au ajuns anul trecut la 46,8 miliarde de lei (11 mld. euro) comparativ cu 21,3 miliarde de lei (5,9 mld. euro) în 2005, ceea ce înseamnă o creştere anuală medie de aproximativ 22%, mult peste avansul economiei, arată datele Ministerului de Finanţe.
Între 2005 şi 2008, Produsul Intern Brut a avut o creştere medie anuală reală, adică fără inflaţie, de 6,5%. Chiar şi în 2008, când economia s-a contractat cu 7,1%, cheltuielile cu personalul din instituţiile de stat au crescut cu circa 2,7%.
"Era nevoie de o politică salarială mai prudentă din partea Guvernului, având în vedere că această creştere a cheltuielilor a fost necorelată cu avansul economic. Unele creşteri de cheltuieli au avut justificare, cum au fost cele din sănătate şi parţial cele din educaţie, dar creşterea numărului funcţionarilor publici şi a salariilor acestora nu a avut nicio justificare", apreciază Dragoş Cabat, managing partner la Financial View.
Numărul funcţionarilor publici a crescut de la 160.000 la începutul lui 2005 la peste 230.000 anul trecut, ceea ce înseamnă un avans de 45%. Abia la începutul acestui an, Guvernul a reuşit să aducă numărul salariaţilor din administraţia publică sub 230.000 de persoane.
În primul trimestru, cheltuielile de personal au scăzut cu 8,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 11,8 miliarde de lei (2,9 mld. euro), în condiţiile în care Executivul se află sub presiunea
condiţiilor de reducere a deficitului bugetar impuse de Fondul Monetar Internaţional.
În ultimii cinci ani, cea mai mare creştere a cheltuielilor cu salariile, de 290%, a fost consemnată în cazul Ministerului Agriculturii, unde cheltuielile de personal au urcat de la 31,5 milioane de euro la 125 de milioane de euro.
Cele mai mari cheltuieli cu salariile sunt înregistrate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, acestea ajungând anul trecut la 1,38 miliarde de euro faţă de 480 de milioane de euro în 2005.
Ministerele Muncii şi Justiţiei şi-au dublat cheltuielile cu salariile în ultimii cinci ani, până la 22,9 milioane de euro respectiv 219 milioane de euro, în timp ce la Educaţie sumele cheltuite cu personalul au crescut de patru ori.
Şi bugetul de salarii al Administraţiei Prezidenţiale s-a dublat în acest interval, până la 3,2 milioane de euro.
Salariul mediu net în administraţia publică şi apărare ajungea în martie la 2.200 de lei, cu aproape 700 de lei peste nivelul salariului mediu net în economie. Diferenţa dintre salariul mediu net câştigat de funcţionari şi salariul mediu net din economie a crescut de aproape zece ori în ultimul deceniu.
Fostul ministru de finanţe în Guvernul Tăriceanu, Varujan Vosganian, declara recent pentru ZF că cifrele privind salariile în instituţiile de stat sunt deformate statistic având în vedere că majoritatea funcţionarilor au studii superioare, iar salariile diplomaţilor, înalţilor funcţionari publici şi ale magistraţilor trag în sus media salariului net. Fostul ministru nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.
În cazul Ministerului Economiei şi al Cancelariei Primului-Ministru fondurile de salarii s-au redus anul trecut cu 38%, respectiv 54% faţă de 2005.
Guvernul s-a angajat în faţa FMI să desfiinţeze circa 9.000 de posturi prin reorganizarea agenţiilor din subordinea sa, dar cifra nu a fost atinsă până în prezent.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO