Chevron nu va face foraje în 2012 pentru explorarea gazelor de şist în România: La Vaslui vom folosi tehnologii convenţionale, la Constanţa facem un studiu

Chevron va derula în acest an doar lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale în judeţul Vaslui, iar în judeţul Constanţa singura activitate planificată pentru 2012 vizează realizarea unui studiu de fizică a pământului, după care grupul va decide dacă va fora o sondă de explorare standard.

Urmărește
875 afișări
Imaginea articolului Chevron nu va face foraje în 2012 pentru explorarea gazelor de şist în România: La Vaslui vom folosi tehnologii convenţionale, la Constanţa facem un studiu

Chevron nu va face în 2012 foraje pentru explorarea gazelor de şist în România: La Vaslui vom folosi tehnologii convenţionale, la Constanţa facem un studiu (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"În judeţul Vaslui Chevron va executa în 2012 numai lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale. În ce priveşte anul 2012, este important de subliniat că grupul Chevron nu a avut şi în continuare nu are în plan nicio lucrare de foraj, de nicio natură, în judeţul Constanţa. Singura activitate pe care Chevron o va întreprinde până la sfârşitul anului va fi un studiu standard de fizică a pamântului, similar cu celelalte studii făcute până acum în România. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, oraşele şi satele, cât şi habitatele de interes ecologic. Abia după ce vom încheia acest studiu va fi luată în considerare forarea unei sonde de explorare standard, similară sondelor convenţionale existente în România. Chevron are în vedere un eventual proiect de exploatare abia după activitatea de explorare, care se va întinde pe durata a cinci ani", se arată într-un comunicat al companiei americane.

Compania precizează în comunicat că este hotărâtă să creeze locuri de muncă pentru români, să genereze venituri pentru stat, să protejeze mediul înconjurător şi să ajute comunităţile locale unde operează.

"Înţelegem îngrijorările legate de producţia de gaze naturale din şisturi în România şi credem că, după ce Chevron va prezenta datele exacte rezultate în urma studiilor, românii vor înţelege că gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie şi că pot fi produse cu responsabilitate şi în siguranţă", afirmă în comunicat directorul de ţară al Chevron pentru România, Tom Holst.

Holst arată că grupul american va utiliza în România aceleaşi tehnici folosite pentru producţia de petrol şi gaze care au fost perfecţionate în cei peste 100 de ani în care România a produs petrol şi gaze, tehnologii care vor fi folosite pentru a se determina dacă ţara poate reduce substanţial importurile de gaze naturale.

"Ca să fiu foarte clar, până acum nu a avut loc niciun fel de forare de explorare şi va trebui să mai treacă alţi câţiva ani până vom şti cu adevărat care este valoarea acestei oportunităţi. Multe dintre guvernele din întreaga lume, inclusiv cel din România, şi-au exprimat interesul pentru explorarea de gaze naturale, cu condiţia ca acest proces să poată fi realizat în siguranţă şi cu responsabilitate. Chevron este pregătită să ajute România să descopere noi resurse de energie, cu potenţial semnificativ la nivel naţional", a afirmat Holst.

În comunicat este prezentată disponibilitatea Chevron de a comunica atât cu publicul, cât şi cu autorităţile, pentru a clarifica prblema exploatării gazelor de şist şi a prezenta beneficiile acestui tip de energie.

"În perioada rămasă din acest an Chevron este hotărâtă să se concentreze pe asigurarea unui dialog cu publicul larg şi cu autorităţile, pentru a clarifica atât subiectele care îi preocupă, cât şi beneficiile asociate acestei surse curate şi eficiente de energie. Înţelegem importanţa transmiterii de informaţii atât despre tehnologiile de explorare, care sunt standard pentru industria de petrol şi gaze, cât şi despre tehnologiile pentru eventuala exploatare a gazului natural din formaţiuni de şist, care sunt noi pentru România, dar care au fost aplicate în deplină siguranţă în multe alte locuri din lume în ultimii 60 de ani", se mai spune în comunicat.

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Aproximativ 5.000 de oameni au participat săptămâna trecută la un miting de protest organizat în centrul municipiului Bârlad, solicitând blocarea lucrărilor vizate de Chevron, pe care manifestanţii le considerau periculoase pentru mediu.

Potrivit Ziarului Financiar, factura energetică pe care România o achită ruşilor de la Gazprom an de an se ridică la peste un miliard de dolari, în ultimii opt de ani firmele locale vărsând în conturile intermediarilor care aduc gazul rusesc, WIEE şi Imex Oil, peste 10 miliarde de dolari.

Holst, anunţa, la sfârşitul anului trecut, la Bucureşti, că gigantul petrolier american va începe în 2012 forajul în România, în căutarea de gaze neconvenţionale.

Preşedintele ANRM, Alexandru Pătruţi, spunea şi el la acea dată că rezervele sigure de gaze naturale ale României, estimate să acopere consumul pentru încă 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconvenţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici