Chirurgul din Slatina care a operat un copil ce a murit după patru zile de la internare, trimis în judecată

Procurorii l-au deferit justiţiei pe chirurgul de la Spitalul din Slatina care a operat, în mai 2010, un copil de 9 ani cu o fractură la braţ şi care a murit la patru zile de la internare, alături de doctor urmând a fi judecat şi medicul de gardă care a pus diagnosticul greşit.

Urmărește
664 afișări
Imaginea articolului Chirurgul din Slatina care a operat un copil ce a murit după patru zile de la internare, trimis în judecată

Chirurgul din Slatina care a operat un copil ce a murit după patru zile de la internare, trimis în judecată (Imagine: Shutterstock)

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus trimiterea în judecată a lui Paul Iancu, medicul de gardă, şi Mircea Tusciuc, chirurg, pentru ucidere din culpă, informează, miercuri, Ministerul Public.

Potrivit procurorilor, în 23 mai 2010, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, Paul Iancu (medic de gardă - medic primar ortoped la Spitalul Judeţean Slatina), nu a examinat corespunzător pacientul minor, în vârstă de 9 ani, care se prezentase pentru îngrijiri medicale cu ambulanţa, stabilind, în mod eronat diagnosticul. Copilul avea o fractură la antebraţul stâng.

Totodată, inculpatul Tusciuc Mircea (medic specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică la aceeaşi unitate sanitară) nu a acordat îngrijirile medicale necesare în cazul lui Cristian Marian Grigore (9 ani), pe perioada internării şi a decis, în mod inoportun, externarea pacientului la 26 mai 2010.

Pacientul a fost reinternat în aceeaşi seară, iar în dimineaţa următoare chirurgul a decis amputarea membrului superior al minorului, însă din cauza complicaţiilor intervenite, acesta a decedat la 27 mai 2010.

Raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză a concluzionat faptul că decesul minorului s-a produs urmare a modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului de către cei doi inculpaţi, acordarea unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea în timp util a complicaţiilor tanato-generatoare, a lipsei de supraveghere atente şi corecte a bolnavului la internare şi pe perioada internării.

Cei doi medici vor fi judecaţi, pentru ucidere fără intenţie, de către Judecătoriei Slatina.

În mai 2010, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina de la acea vreme, Roxana Dragomir, declara că băiatul de 9 ani a fost adus de părinţii săi la unitatea medicală, având o fractură la antebraţul stâng. Trei zile mai târziu, în 26 mai 2010, copilul a fost externat, după ce medicii de la Secţia de Ortopedie i-au pus o atelă gipsată. În aceeaşi seară, băiatul a fost adus din nou la spital, în stare gravă. A fost operat, iar în 27 mai a suferit o nouă intervenţie chirurgicală prin care i s-a amputat braţul. Copilul a fost transferat la secţia de terapie intensivă şi s-a chemat un elicopter SMURD pentru a-l duce la Bucureşti, însă a murit în timpul transportului.

În urma acestui caz, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Cseke Attila, i-a demis din funcţii pe managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Ileana Roxana Dragomir şi pe directorul medical Alina Chiriac.

Medicul chirurg Mircea Tusciuc şi medicul ortoped Paul Iancu, care s-au ocupat de copil, au fost destituiţi de către noua conducere a SJU Slatina, la sfârşitul lunii iulie 2010.

Mircea Tusciuc a atacat în instanţă decizia de concediere, magistraţii Tribunalului Olt dându-i câştig de cauză.

În iunie 2011, judecătorii Curţii de Apel Craiova hotărâseră că Tusciuc îşi poate prelua postul.

Astfel, magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins recursul conducerii SJU Slatina împotriva deciziei Tribunalului Olt, din 11 ianuarie 2011, prin care s-a decis reintegrarea în funcţie a medicului Mircea Tusciuc.

De altfel, medicul Mircea Tusciuc s-a reîntors la SJU Slatina la câteva zile după ce magistraţii Tribunalului Olt au decis desfiinţarea deciziei de concediere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici