- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.09.2015, 18:53)
- Alice Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cîmpeanu: 2018 este un termen realist pentru reformarea sistemului de educaţie. Este nevoie de un acord privind numărul de discipline studiate în şcoli
Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat, marţi, în Parlament că anul 2018 este un termen "realist" pentru a rezolva problemele cu şcolile care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, precizând că se află în etapa de identificare a cauzelor. Cîmpeanu a mai declarat, totodată, că este nevoie de un acord asupra planului cadru privind numărul de discipline care trebuie studiate în şcoli.
Urmărește
420 afișări
Sorin Cîmpeanu (Imagine: Mihai Dascalescu / Mediafax Foto)
"Problemele cu autorizaţiile sanitare de funcţionare trenează de foarte mult timp, angajamentul a fost acela al identificării cauzelor pentru care nu se pot obţine aceste autorizaţii sanitare de funcţionare şi este vorba de 4000 de cădiri, nu de unităţi şcolare, ca să păstrăm termenii corecţi. Suntem în etapa în care identificăm cauzele, în 80 la sută din cauze, aşa cum spunea şi domnul preşedinte ieri (luni n.r.) foarte corect, cauza constă în lipsa alimentării cu apă şi a canalizării", a declarat ministrul Educaţiei, în cadrul dezbaterilor "Ora Guvernului", pe tema "Starea învăţământului românesc la început de an şcolar", organizate la solicitarea grupului parlamentar al PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Cîmpeanu a precizat că este un lucru care "nu poate fi reglat la nivelul unei singure şcoli, el se reglează o dată cu rezolvarea acestui aspect la nivelul autorităţii locale".
Sorin Cîmpeanu a arătat că 2018 este un termen "realist" pentru a rezolva problemele legate de autorizaţiile sanitare de funcţionare.
"Sunt convins că termenul avansat de domnul preşedinte, 2018, este un termen realist pentru a rezolva, în cea mai mare parte, aceste autorizaţii sanitare de funcţionare. Spun în cea mai mare parte pentru că sunt cazuri concrete de clădiri istorice la care nimeni nu va renunţa la a face şcoală şi totuşi nu vor putea să corespundă parametrilor din care am exemplificat la limită distanţa faţă de trotuar, n-o să mute nimeni o clădire istorică pentru a îndeplini acest parametru şi totuşi acolo se desfăşoară ore", a adăugat Cîmpeanu.
În acelaşi context, ministrul Educaţiei a subliniat faptul că lipsa de autorizaţii sanitare de funcţionare nu înseamnă "neapărat" condiţii igienice improprii.
"Lipsa de autorizaţie sanitară de funcţionare nu înseamnă neapărat condiţii igienice improprii, pe de altă parte am văzut şcoli în care au autorizaţii sanitare de funcţionare, dar condiţiile le apreciez ca fiind improprii, mult mai rele decât în unele şcoli care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare", a declarat Cîmpeanu.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că aproximativ 4.000 de şcoli, adică una din cinci clădiri, nu au autorizaţie sanitară la început de an şcolar, iar acest lucru este o "ruşine naţională", el lansând o "provocare" Guvernului de a avea un plan pentru modernizarea unităţilor de învăţământ, până în 2018.
Cîmpeanu: Este nevoie de un acord privind numărul de discipline studiate în şcoli
Ministrul Educaţiei a mai declarat, marţi, în Parlament, că este nevoie de un acord asupra planului cadru privind numărul de discipline care trebuie studiate în şcoli, precizând că o revizuire curiculară i se pare "deosebit de importantă".
"În primul rând trebuie să avem un acord asupra planului cadru cu numărul de discipline, toată lumea spune că avem mult prea multe discipline. Aceste planuri cadru se elaborează de către Institutul de Ştiinţe a Educaţiei şi am solicitat constituirea unor comisii de elaborare şi validare a planurilor cadru", a declarat ministrul Educaţiei, precizând că este vorba despre disciplinele pe care le vor studia elevii de la clasa a V-a pâna la clasa a XII-a.
Ministrul a mai precizat că "este vorba despre disciplinele pe care le vor studia copiii de la clasa a V-a până la clasa a XII-a". "Abia după ce vom avea un acord asupra planului cadru şi termenul este ianuarie 2016, putem să trecem la realizarea programelor şcolare aşa cum ne dorim începând cu ianuarie 2016 până în iunie 2016, cel puţin pentru clasele V, VI, VII, VIII, IX, în aşa fel încât să poată fi validate, iar în septembrie 2016 să putem demara procesul de realizare a manualelor cu tot ceea ce presupune", a spus Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a fost prezent marţi la dezbaterea "Ora Guvernului", pe tema "Starea învăţământului românesc la început de an şcolar", organizate la solicitarea grupului parlamentar al PNL.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe