- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.09.2015, 20:03)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Cîmpeanu: Nu trebuie să se facă exces de zel cu adeverinţe medicale, nu trimiteţi copiii la analize - VIDEO
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, le-a spus inspectorilor şcolari că în examinarea stării de sănătate a elevilor la începutul anului şcolar nu trebuie să se facă exces de zel, fiind suficiente adeverinţă medicală şi certificat epidemiologic, atenţionând să nu fie trimişi copiii la analize inutil.
Urmărește
1135 afișări
Atenţionarea a fost făcută de ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, duminică, în videoconferinţa cu inspectorii şcolari, în care s-a discutat despre pregătirile pentru începutul de an şcolar.
În legătură cu adeverinţele medicale şi certificatele epidemiologice cerute elevilor, ministrul Sorin Cîmpeanu le-a solicitat şefilor de inspectorate şcolare să urmărească aplicarea "cu discernământ" a metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor, respectiv acordarea asistenţei medicale gratuite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"Nu facem exces de zel. Cunoaşteţi ordinul de ministru: adeverinţă medicală şi certificat epidemiologic. Nu trimiteţi copiii la analize inutil. Precizările şi formatul acestor două documente sunt foarte clare", a subliniat ministrul Educaţiei.
Referitor la distribuirea manualelor în şcoli şi la starea unităţilor de învăţământ, Sorin Cîmpeanu a transmis conducerilor inspectoratelor şcolare să se implice în rezolvarea fiecărei probleme în parte, astfel încât elevii şi profesorii să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale. Ministrul le-a recomandat inspectorilor generali să colaboreze cu autorităţile locale ori de câte ori situaţia o impune.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai anunţat că aplicarea prevederilor ordinului privind introducerea noilor criterii de normare se va amâna până la 1 ianuarie 2016.
"Existenţa acestui ordin este o solicitare imperativă a Curţii de Conturi şi are la bază inclusiv dinamica populaţiei şcolare. Având în vedere faptul că, deşi a fost negociat o bună perioadă de timp cu sindicatele, fiind prezentat şi inspectoratelor şcolare, există încă o serie de aspecte incorect percepute la nivelul tuturor judeţelor, aplicarea acestui ordin se va amâna pentru data de 1 ianuarie 2016, tocmai pentru a nu afecta activitatea grădiniţelor, învăţământului special sau al învăţământului profesional", a mai spus ministrul Educaţiei.
În privinţa structurii anului şcolar 2015-2016, ministrul Educaţiei a precizat că modificările au fost discutate cu sindicatele din învăţământul preuniversitar, fiind agreate şi susţinute şi de Consiliul Naţional al Elevilor, organizaţie ce reprezintă principalii beneficiari ai sistemului de educaţie.
Citeşte şi: ANALIZĂ - Noul an şcolar: Peste 170 de zile de cursuri, o vacanţă de iarnă mai lungă şi subvenţii la manunale de liceu
Cîmpeanu a precizat că stabilirea zilei de 11 ianuarie 2016 ca dată de reluare a cursurilor primului semestru, după încheierea vacanţei de iarnă, vizează exclusiv interesul direct al tuturor actorilor din sistem, respectiv elevi, profesori şi părinţi.
Inspectorii şcolari generali au dat asigurări că nu există probleme deosebite care să afecteze începerea în condiţii bune a noului an şcolar şi că deficienţele existente sau cele care pot apărea pe parcurs vor fi tratate cu maxim de operativitate, potrivit Ministerului Educaţiei.
O adeverinţă medicală cu date privind suferinţe patologice ale copilului şi un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă acesta are semne de boală transmisibilă, eliberate de medicul de familie, sunt necesare pentru înscrierea în fiecare an şcolar, atât la şcoală, cât şi la grădiniţă. Aceste documente trebuie să fie depuse la unităţile de învăţământ până la data de 1 octombrie 2015.
Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii: Aviz epidemiologic şi adeverinţă medicală, la înscierea copiilor în noul an şcolar
Noul an şcolar începe luni 14 septembrie şi se va încheia în 24 iunie 2016. Prima vacanţă va fi în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, pentru elevii din clasele pregătitoare şi cei din clasele I-IV, dar şi pentru copiii de la grădiniţă.
Vacanţa de iarnă este programată de sâmbătă 19 decembrie 2015 până duminică 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie până în 5 februarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanţa intersemestrială va începe sâmbătă 6 februarie şi se va încheia duminică 14 februarie. Semestrul al doilea va începe în 15 februarie şi se încheie vineri 24 iunie, în perioada 23 aprilie - 3 mai 2016 fiind programată vacanţa de primăvară. Din 25 iunie până în 11 septembrie, elevii vor fi în vacanţa de vară, anul şcolar 2016-2017 urmând să înceapă din 12 septembrie.
Citeşte şi: STRUCTURA anului şcolar 2015-2016: 177 de zile de cursuri, din 14 septembrie până în 17 iunie. Elevii vor avea 34 zile de vacanţă
Citeşte şi: REPORTAJ - Cât îi costă pe părinţi pregătirea copiilor pentru noul an şcolar: "Ai, n-ai, trebuie să cumperi de toate să fie în rândul lumii"
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: ANALIZĂ - Noul an şcolar: Peste 170 de zile de cursuri, o vacanţă de iarnă mai lungă şi subvenţii la manuale de liceu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”