- Home
- Social
- BUCURESTI, (17.04.2019, 15:49)
- Dora Vulcan
Cine este Eugen Nicolicea, propus de PSD la conducerea Ministerului Justiţiei
Cu o activitate de peste 27 de ani în politică, Eugen Nicolicea (63 de ani) - propunerea PSD la conducerea Ministerului Justiţiei - este unul din artizanii modificării legilor Justiţiei şi ai revizuirii sentinţelor, precum şi un susţinător al definirii pericolului pentru ordinea publică.
Urmărește
7514 afișări
Cine este Eugen Nicolicea, propunerea PSD la conducerea Ministerului Justiţiei
Eugen Nicolicea, născut pe 6 iunie 1956, Traian, din Regiunea Craiova, a fost parlamentar în toate legislaturile din perioada 1992–2020.
Din septembrie 2018, ocupă funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
Este preşedinte al Comisiei pentru regulament şi membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Înainte de a intra în viaţa politică, Eugen Nicolicea a fost proiectant la Şantierul Naval Drobeta-Turnu Severin şi şef de laborator la IIRUC Bucureşti. În 1976, Eugen Nicolicea a fost admis la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare a Universităţii din Timişoara, de unde s-a transferat la specializarea Electronică, de unde a absolvit în 1982. Ulterior, a urmat Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta-Turnu Severin, forma de „învăţământ la distanţă”.
În perioada 1990–1991, Eugen Nicolicea a fost viceprimar al municipiului Drobeta-Turnu Severin, pentru ca peste doar un an să fie ales pe listele Partidului Democraţiei Sociale din România, actualul Partid Social Democrat.
Între 2004 şi 2008, Eugen Nicolicea a fost preşedinte al PSD Mehedinţi.
A părăsit formaţiunea şi s-a alăturat UNPR, activând în filiala judeţeană Buzău.
În mai 2016, a revenit în PSD, după ce în martie 2014 a fost numit ministru-delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Ponta III, ocupând această funcţie până în noiembrie 2015.
Nicolicea este unul din artizanii modificării legilor Justiţiei şi reprezentant al membrilor PSD nemulţumiţi de activitatea lui Tudorel Toader la şefia Ministerului Justiţiei. De asemenea, Nicolicea a fost un fervent susţinător al revizuirii sentinţelor date în baza unor protocoale şi interceptări ilegale.
„Este o măsură foarte bună, pentru că rezolvă o problemă excepţională, a unor sentinţe date în baza unor protocoale ilegale şi atunci trebuia să fie rezolvat acest lucru. (...) Ordonanţa reglementează o situaţie extraordinară care nu este prevăzută în legile penale pentru că legile penale reglementează situaţii normale şi nu situaţii abuzive, condamnări în baza unor protocoale care nu sunt legale", a declarat Eugen Nicolicea, preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
Tot Nicolicea este cel care a cerut în Comisia specială pentru legile justiţiei ca sistemul judiciar să aibă ”o definiţie”.
"Cu privire la sistemul judiciar, nu am nimic împotriva termenului, numai că vreau şi eu o definiţie. Pentru că, neştiindu-se ce este, nu ştim dacă are independenţă. Dacă nu ştim dacă are independenţă, nu ştim dacă CSM are ce să apere. De asemenea, ne-am trezit prin toate MCV-urile, GRECO şi aşa mai departe să apărăm independenţa sistemului judiciar. Să ne dea cineva o definiţie şi atunci, dacă are independenţă, vă asigur că vom face totul ca să îi apărăm independenţa. Dacă o are. Neexistând o astfel de definiţie, am tras o concluzie că ar putea să fie instanţele plus parchetele - asta din butonul CSM-ului, când am apăsat şi am văzut că din sistemul judiciar lipsea CSM. Deci autoritatea judecătorească din care eliminăm CSM ar putea să fie sistemul judiciar. (...) Am cerut data trecută să veniţi cu definiţia sistemului judiciar. Niciun judecător sau procuror nu a propus această definiţie. Şi cred că judecătorii şi procurorii ştiu foarte bine ce înseamnă folosirea unor termeni exacţi şi nu e voie să se folosească sintagme de presă, nişte noţiuni care nu sunt definite nici în Constituţie, niciunde”, a spus Eugen Nicolicea în cadrul şedinţei Comisiei special pentru legile justiţiei.
Tot el a propus defnirea pericolului pentru ordinea publică, în contextual manifestaţiilor antiguvernamentale.
"Din nefericire, nu avem o definiţie pentru pericol pentru ordinea publică şi cred că soluţia este să se aplice la toate faptele, dar să dăm o definiţie corectă a pericolului pentru ordinea publică, pentru că în momentul de faţă fiecare scrie ce vrea despre acest pericol. Spre exemplu, constituie pericol pentru ordinea publică persoana respectivă care are o funcţie şi pe această chestiune îşi pierde încrederea lumea şi populaţia în justiţie şi în DNA - ăsta era pericolul pentru ordinea publică definit de cele mai multe ori. Deci, după ce vom avea o definiţie foarte clară, nu vom mai avea nevoie de această chestiune", a mai spus social-democratul.
Deputatul Eugen Nicolicea este propunerea PSD la ministerul Justiţiei în locul lui Tudorel Toader, după ce Comitetul Executiv al PSD a decis să îi retragă sprijinul politic.
Întrebat dacă alegerea lui Eugen Nicolicea este o variantă bună, Dumitru Buzatu a declarat: "Nu ştiu, domnul Iohannis va face ce va dori. Nu e vorba dacă mi se pare mie (o variantă bună -n.r.), este vorba de un vot majoritar care a fost dat pengtru această propunere (a lui Eugen Nicolicea -n.r.) şi evident eu trebuie să respect acest vot".
Social democraţii au fost nemulţuiţi de faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a făcut posibilă aplicarea articolelor din codurile penale care au fost considerate constituţionale.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Tudorel Toader pleacă de la Ministerul Justiţiei, după ce PSD i-a retras sprijinul/ UPDATE Dăncilă îi cere DEMISIA, Senatul suspendă votul la moţiune/ Eugen Nicolicea, propus înlocuitor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe