Cine sunt cei doi procurori care îşi doresc să conducă DIICOT

Actualul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, şi Felix Bănilă, de la Parchetul Tribunalului Bacău, sunt cei doi candidaţi care s-au înscris în cursa pentru postul de procuror-şef al DIICOT. După interviurile susţinute la Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader va trimite propunerea la CSM.

Urmărește
1466 afișări
Imaginea articolului Cine sunt cei doi procurori care îşi doresc să conducă DIICOT

Daniel Horodniceanu, actualul şef al DIICOT, îşi va încheia mandatul în data de 19 mai, însă şi-a depus candidatura pentru un al doilea mandat în funcţia de şef al acestei structuri de parchet. Daniel Horodniceanu s-a născut în 26 mai 1974 şi a absolvit în anul 1996 Facultatea de Drept din Cadrul Universităţii ''Mihai Kogălniceanu''

Horodniceanu a ocupat mai multe funcţii de-a lungul carierei sale, între care se numără cea de consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi (1998), procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni (1999-2000), procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani (2000-2002), procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi (2002 — 2005); procuror DIICOT Iaşi (2005 — 2006); procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (2006 — 2009); procuror în cadrul Serviciului Teritorial Iaşi în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (2009—2012).

În anul 2015, preşedintele României a semnat decretul pentru numirea lui Daniel Constantin Horodniceanu în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe o perioadă de trei ani.

Daniel Horodniceanu concurează cu procurorul Felix Bănilă, din Bacău.

Felix Bănilă s-a născut în 26 decembrie 1972 şi a absolvit Facultatea de Drept din Iaşi (licenţă şi master). Felix Bănilă este, din 1 ianuarie 2011, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Între funcţiile pe care acesta le-a avut de-a lungul timpului se numără: prim procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti, procuror DNA - serviciul teritorial Bacău.

Oricare ar fi propunerea ministrului Justiţiei, aceasta trebuie să meargă la CSM, unde Secţia pentru Procurori va emite un aviz, iar decizia finală îi va aparţine Preşedintelui României. Potrivit articolului 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul şef al DIICOT este numit în funcţie de către preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici