- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.02.2015, 15:24)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ciucă: Înscrierea la ora de religie, la începutul ciclului şcolar. Renunţarea la opţiune, oricând
Înscrierea la ora de religie se va face la începutul oricărui ciclu şcolar, iar renunţarea la această opţiune se va putea face oricând, au stabilit, marţi, deputaţii din Comisia juridică, preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, precizând că va fi elaborat un proiect de lege în acest sens.
Urmărește
1723 afișări
Ciucă: Înscrierea la ora de religie, la începutul ciclului şcolar. Renunţarea la opţiune, oricând (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
„Subiectul este religia în şcoli, a fost o discuţie cu toate cultele prezente şi cred că Comisia juridică a găsit o soluţie de echilibru. Practic, libertatea de conştiinţă este asigurată aşa cum spune decizia Curţii, pentru că revenirea asupra acelei opţiuni poate să se întâmple oricând. Pentru a asigura totuşi un cadru care să dea posibilitate celor de la unităţile de învăţământ să facă o planificare vizavi de cadre, de programa şcolară, această opţiune se face pe ciclu şcolar, deci I-IV, V-VIII, IX-XII, reamintesc, asupra acestei opţiuni se poate reveni oricând, nu este nicio constrângere, din contră, se specifică acest lucru în textul de lege”, a explicat Ciucă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
„Dacă nu poate unitatea de învăţământ, pentru că există un număr mic de copii care au ales să-şi desfăşoare orele de religie într-o anumită confesiune, nu poate asigura condiţii similare pentru toţi, atunci există posibilitatea prevăzută şi de legea cultelor în vigoare ca respectiva confesiune să organizeze ora de curs, iar nota obţinută în desfăşurarea acestui curs să fie trecută în catalog. Rămâne ca ministerul să dea normele pentru aplicare şi clarificare din punct de vedere administrativ acestui act normativ", a explicat Ciucă.
Deputaţii din Comisia juridică au discutat despre decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.
„Reamintesc că procedura este cu privire la neconstituţionalitate. Practic, acum noi o să semnăm o iniţiativă legislativă în sensul ăsta, după care Comisia de învăţământ şi cea juridică vor da un raport şi ea pleacă mai departe, Camera decizională fiind Senatul. Vom face un proiect de lege şi înscrierea la ora de religie se va face la începutul fiecărui ciclu şcolar, renunţarea la această opţiune se poate face oricând şi evident cel care nu doreşte să facă religia nu optează”, a explicat BBogdan Ciucă
În timpul dezbaterilor, deputaţii din comisie au discutat dacă înscrierea la ora de religie să se facă în fiecare an sau pe ciclu şcolar. Unii deputaţi au susţinut că opţiunea elevilor faţă de ora de religie ar trebui să se facă anual. „Eu, dacă aş fi la liceu aş studia religia musulmană. Am vrut să studiez budismul, dar asta nu m-a împiedicat să rămân creştin ortodox practicant”, a spus DDănuț Culețu(PNL).
Citeşte şi:
Cîmpeanu: Avem 4.200 de profesori de religie titulari, cu contracte pe perioadă nedeterminată
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat