CJUE: Statul român nu-i poate scuti de taxa auto pe cei care au plătit o taxă asemănătoare, ilegală

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că statul român nu îi poate scuti de plata taxei auto pe cei care au plătit o taxă similară în vigoare anterior şi care a fost declarată incompatibilă cu dreptul UE.

Urmărește
9158 afișări
Imaginea articolului CJUE: Statul român nu-i poate scuti de taxa auto pe cei care au plătit o taxă asemănătoare, ilegală

CJUE: Statul român nu-i poate scuti de taxa auto pe cei care au plătit o taxă asemănătoare, ilegală (Imagine: Mediafax Foto)

Curtea de la Luxemburg a luat această hotărâre marţi, după ce i s-a cerut o decizie preliminară de către Curtea de Apel Braşov, în cauza Mihai Manea împotriva Prefecturii Braşov - Serviciul public comunitar regim de permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

La începutul anului 2013, Manea a solicitat înmatricularea în România a unui autovehicul rulat pe care l‑a achiziţionat din Spania, unde maşina fusese înmatriculată ca nouă în 2005. Autoritatea română competentă a condiţionat înmatricularea de plata taxei auto prevăzute de Legea nr. 9/2012.

Întrucât a considerat că Legea nr. 9/2012 este incompatibilă cu articolul 110 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), Manea a sesizat Tribunalul Braşov, pentru ca acesta să oblige autoritatea menţionată să înmatriculeze maşina fără a cere plata taxei auto.

Prin hotărârea din 24 septembrie 2013, Tribunalul Braşov a respins această acţiune. Împotriva hotărârii, reclamantul a formulat recurs la Curtea de Apel Braşov.

"Deşi precizează că, potrivit propriei jurisprudenţe, Legea nr. 9/2012 este compatibilă cu articolul 110 TFUE, Curtea de Apel Braşov arată că o altă curte de apel din România a pronunţat o hotărâre în sens contrar şi că, în consecinţă, se impune o decizie preliminară a Curţii (CJUE, n.r.) pentru a se asigura aplicarea uniformă a dreptului Uniunii", se arată în decizia CJUE.

Articolul 110 TFUE prevede că "niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naţionale similare. De asemenea, niciun stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producţie".

CJUE a hotărât că articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul "că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru şi autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în acelaşi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă" şi "că se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii".

Astfel, potrivit deciziei CJUE, scutirea de o nouă taxă a autovehiculelor rulate care au fost supuse taxei declarate incompatibilă cu dreptul Uniunii nu poate înlocui restituirea cu dobândă a acestei taxe.

Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte. În ianuarie 2012 a intrat în vigoare o nouă taxă auto, înlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop să facă taxa pe poluare conformă cu articolul 110 din TFUE.

CJUE a stabilit, în februarie 2014, că taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contravine articolului 110 din TFUE.

De la 15 martie 2013, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, care se plăteşte o singură dată la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul maşinilor noi, cât şi al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici