Cluj-Napoca, MEDALIE DE AUR la Salonul de Inventică Geneva. Cercetătorii au inventat un biofilm antimicrobian pentru ambalarea cărnii

Cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au obţinut medalia de aur la cea de-a 45 ediţie a Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva pentru un biofilm cu activitate antimicrobiană, o folie din biopolimeri folosită în ambalarea cărnii

Urmărește
2804 afișări
Imaginea articolului Cluj-Napoca, MEDALIE DE AUR la Salonul de Inventică Geneva. Cercetătorii au inventat un biofilm antimicrobian pentru ambalarea cărnii

Cluj-NApoca, MEDALIE DE AUR la Salonul de Inventică Geneva. Cercetătorii au inventat un biofilm antimicrobian pentru ambalarea cărnii (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Invenţia cercetătorilor Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a fost brevetată la sfârşitul anului trecut, iar acum a obţinut medalia de aur la cea de-a 45-a ediţie a Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prorectorul cu cercetarea al USAMV Cluj-Napoca, Dan Vodnar, coordonatorul echipei, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că scopul acestui biofilm este să inhibe dezvoltarea de bacterii la suprafaţa produsului.

”Suntem foarte bucuroşi că am obţinut această medalie de aur la clasa Q - alimente, băuturi, cosmetice, sănătate, pentru biofilmul antimicrobian, produs patentat. Practic această folie, în interiorul ei, reţine compuşi care îi dau această valoare antimicrobiană. A fost gândit pentru produsele strict din carne. Scopul acestui biofilm este să inhibe dezvoltarea de bacterii la suprafaţa produsului. Biofilmul este făcut din biopolimeri care încorporează extracte naturale din plante care au efect antimicrobian. Se poate consuma, însă preferabil este să fie dat jos. Testele pe care le-am făcut au arătat că efectul puternic îl are asupra dezvoltării listeriei monocytogenes, care este un microorganism specific produselor din carne. Infecţia cu această bacterie duce la listerioză, o afecţiune gravă care, netratată corect în primele 48 de ore, poate duce la deces sau sechele grave la nivel neurologic”, a spus Vodnar.

Potrivit acestuia, medalia de aur de la Geneva înseamnă recunoaşterea muncii de cercetare a USAMV Cluj-Napoca la nivel internaţional.

”Este un succes şi ne bucurăm că am reuşit, astfel, şi să intrăm în contact cu multe persoane interesate să pună pe piaţă produsul nostru. Biofilmul antimicrobian a fost brevetat la sfârşitul anului trecut”, a mai spus prorectorul cu cercetarea al USAMV Cluj-Napoca.

Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva se desfăşoară în perioada 29 martie – 2 aprilie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici