Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM: Am propus menţinerea actualelor texte de lege privind traficul de influenţă şi neglijenţa în serviciu

Vicepeşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Codruţ Olaru, a declarat, în cadrul unui eveniment organizat de DNA, că CSM nu îşi însuşeşte modificările textelor de lege privind traficul şi cumpărarea de influenţă, precum şi neglijenţa în serviciu.

Urmărește
478 afișări
Imaginea articolului Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM: Am propus menţinerea actualelor texte de lege privind traficul de influenţă şi neglijenţa în serviciu

Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM: Am propus menţinerea actualelor texte de lege privind traficul de influenţă şi neglijenţa în serviciu

"S-au solicitat puncte de vedere de la toate instanţele judecătoreşti, de la toate unităţile de parchet din ţară, inclusiv de la PÎCCJ, strucutrile specializate, DNA şi DIICOT. M-aş referi la cele care vizează modificarea unor infracţiuni ce au sau pot avea o legătură directă cu activitatea dumneavoastră (DNA- n.r.), trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi neglijenţa în serviciu. Pe aceste aspecte concrete, avem observaţii pe care în unanimitate le-au formulat procurorii de la nivelul tuturor unităţilor de parchet – insist pe această remarcă – dar şi judecătorii de la un număr semnificativ de instanţe judecătoreşti", a declarat Coduţ Olaru în cadrul unui eveniment organizat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Vicepreşedintele CSM a explicat că toate observaţiile instanţelor judecătoreşti şi unităţilor de parchet fac referire la menţinerea actualei forme de incriminare pentru negjilenţa în serviciu.

"Mă refer la articolul 298, neimpunându-se abrogarea, aşa cum s-a propus în proiect deoarece un astfel de act de abrogare, pe lângă faptul că nu are justificare obiectivă şi raţională, ar conduce alături de reconfigurarea infracţiunii de abuz în serviciu la nesancţionarea a numeroase fapte săvârşite de persoane ce ocupă funcţii publice în exerciţiul atribuţiilor de serviciu. (...) Tot în această evaluare se impune opinia majorităţii instanţelor şi parchetelor, adică, menţinerea asupra actualei forme de incriminare pentru trafic de influenţă, articolul 291. (...) Pentru o astfel de situaţie, se va duce la o dezincriminare a traficului de influenţă, prin introducerea acestei cerinţe, iar modalitatea standard de realizare a unor astfel de fapte ar fi foarte greu de influenţat şi de trimis către instanţa de judecată", a adăugat reprezentantul CSM.

În acest context, Codruţ Olaru a subliniat că instituţia pe care o reprezintă nu îşi însuşeşte modificările aduse la codurilor penale şi de procedură penală.

"Cu opinie majoritară, vreau să comunic faptul că la nivelul CSM, nu ne-am însuşit aceste propuneri de modificare pe cele două texte de lege, sens în care evident s-a comunicat comisiei speciale din cadrul Parlamentului necesitatea menţinerii actualelor forme de incriminare", a mai spus vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici