Comercianţii, nemulţumiţi de prevederea că un client poate pleca fără să achite dacă nu primeşte bon

Asociaţia pentru Protecţia Comercianţilor protestează faţă de prevederea conform căreia clientul care nu primeşte bon fiscal poate pleca fără să achite articolul, comercianţii susţinând că legea "poate crea situaţii neprevăzute şi periculoase".

Urmărește
570 afișări
Imaginea articolului Comercianţii, nemulţumiţi de prevederea că un client poate pleca fără să achite dacă nu primeşte bon

Comercianţii, nemulţumiţi de prevederea că un client poate pleca fără să achite dacă nu primeşte bon (Imagine: Alexandru Florescu/Mediafax Foto)

O asociaţie care reuneşte peste 250 de comercianţi şi care funcţionează în judeţul Prahova a dat publicităţii, miercuri, o petiţie adresată prim-ministrului Victor Ponta, prin care membrii asociaţiei susţin că articolul 10 din Ordonanţa Guvernului 10/2015, care permite cumpărătorului să plece cu marfa fără să o plătească dacă nu primeşte bon fiscal este "neconstituţional şi nelegal".

În petiţia dată publicităţii miercuri, Asociaţia pentru Protecţia Comercianţilor (APCOM) susţine că nu contestă ordonanţa Guvernului în ansamblul ei, ci doar articolul 10, despre care spune că "atunci când va coborî de pe piedestalul teoretic în viaţa reală va crea situaţii atât de neprevăzute şi de periculoase încât va fi imposibil de gestionat haosul generat de această prevedere”.

Reprezentanţii APCOM spun că statuarea dreptului clienţilor de a pleca cu o marfă neplătită "încalcă dreptul de proprietate privată al unei firme, constituind un amestec inadmisibil al statului în regimul proprietăţii private”.

Totodată APCOM susţine că în urma aplicării acestui act normativ "furtul şi escrocheriile vor deveni noul flagel al României”.

"În mod legal şi firesc, bonul nu se poate elibera decât după ce clientul înmânează banii pentru plata mărfii. Or, persoanele certate cu legea şi cu buna credinţă nu vor plăti marfa, plecând cu ea din magazin, deci vor fura, practic, marfa, având drept scuză (teribilă) acest refuz al eliberării bonului fiscal. Aceasta cu atât mai mult cu cât vom fi obligaţi să-i afişăm, la loc vizibil, posibilitatea de a pleca cu marfa neplătită. Cu alte cuvinte, furtul şi escrocheriile vor deveni noul flagel al României zilelor noastre, încurajate şi legalizate fiind de o reglementare ce se vrea a fi reglementatoare pentru combaterea evaziunii, dar, în realitate, incomparabil mai păguboasă pentru societate", susţin comercianţii în petiţia dată publicităţii miercuri.

Aceştia mai spun că "nu aceasta este calea pentru combaterea evaziunii fiscale” întrucât "nu se poate reduce sau înlătura un rău printr-un alt rău, infinit mai mare”.

Ordonanţa adoptată de Guvern prin care se reglementează loteria bonurilor fiscale prevede că, începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite şi înmâna bon fiscal, cumpărătorul să poată să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzacţie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici