Comisia de la Veneţia: Judecătorii pot fi traşi la răspundere pentru decizii dacă eroarea e intenţionată

Comisia de la Veneţia susţine, într-un răspuns la o solicitare a preşedintelui Curţii Constituţionale din Republica Moldova, că judecătorii pot fi traşi la răspundere penală pentru deciziile lor dacă eroarea este cauzată de intenţie sau de neglijenţă gravă.

Urmărește
2578 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia: Judecătorii pot fi traşi la răspundere pentru decizii dacă eroarea e intenţionată

Judecătorii pot fi traşi la răspundere pentru decizii dacă eroarea e intenţionată

"Judecătorii pot fi traşi la răspundere penală pentru deciziile lor doar în cazul în care vinovăţia individuală este dovedită şi eroarea se datorează intenţiei sau neglijenţei grave. (..) Este necesar de a stabili un echilibru între imunitatea judecătorilor, ca mijloc de protecţie a acestora împotriva presiunii nejustificate şi a abuzului din partea celorlalte puteri ale statului sau a persoanelor fizice (imunitate funcţională), şi faptul că un judecător nu este mai presus de lege (răspundere). (...)

Răspunderea penală şi cea disciplinară nu se exclud reciproc: sancţiunile disciplinare pot fi în continuare opozabile în cazul unei achitări în materie penală; de asemenea, neiniţierea procedurii penale pe motiv că nu s-a reuşit stabilirea vinovăţiei sau a faptelor într-un caz penal, nu înseamnă că judecătorul dat nu a comis nici o încălcare disciplinară, anume dată fiind natura diferită a celor două tipuri răspunderi", se arată în răspunsul Comisiei de la Veneţia.

Precizările vin ca urmare a unei solicitării unui punct de vedere formulat de preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova privind răspunderea magistraţilor. Întrebările transmise de Curtea Constituţională a Republicii Moldova se referă la libertatea de care se bucură judecătorul în exercitarea funcţiilor de judecare în raport cu libertatea altor judecători şi cea a instanţelor superioare, care pot casa deciziile pronunţate de judecătorii din instanţele de nivel inferior.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici