- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.08.2016, 13:44)
- Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Condiţii noi pentru adopţii: Copiii nu mai pot fi aleşi după etnie, iar după cinci refuzuri părinţii adoptatori nu vor mai putea continua procedurile - VIDEO
Noua lege a adopţiei prevede, printre altele, ca o familie să nu mai poată selecta etnia copilului pe care doreşte să îl ia acasă, iar la un număr de cinci refuzuri, părinţii adoptatori nu vor mai putea continua procedurile de potrivire decât după finalizarea unui program de consiliere.
Urmărește
16169 afișări
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a prezentat o parte din schimbările pe care noua lege le aduce în privinţa adopţiei.
,În normele de aplicare a noii legi am introdus o procedură pentru copiii greu adoptabili, pentru a veni în sprijinul micuţilor care au acum şansele cele mai mici de a fi adoptaţi, iar aici ne refeirm la cei care au vârsta peste şapte ani, cei cu handicap, cei care au un frate sau o soră în sistemul de îngrijire socială. Evaluarea familiei a fost reconsiderată, în sensul în care căutăm ca printre cei care vor să adopte să găsim viitori părinţi, testăm aşadar capacitatea de a fi un părinte potrivit, de aceea am eliminat etnia din criteriile de adopţie", a precizat Gabriela Coman, preşedintele ANPDCA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Astfel, părinţii adoptatori nu vor mai putea alege să le fie prezentaţi doar copii aparţinând unei anumite etnii, aşa cum s-a întâmplat până în prezent. În plus, o familie adoptatoare nu va putea refuza mai mult de cinci copii care îi sunt prezentaţi de reprezentanţii direcţiilor de asistenţă socială.
,,Adoptatorii care refuză de cinci ori procedura de potrivire practică, aceştia nu vor mai fi incluşi în alte potriviri până la finalizarea unui program de consiliere şi informare", a precizat Gabriela Coman.
Aceste programe de consiliere vor fi menite să îi ajute pe viitorii părinţi să identifice probleme care au dus la cele cinci refuzuri şi să aibă o altă perspectivă asupra procesului de adopţie şi a copiilor din centrele de plasament. Iar la finalizarea programului de consiliere, părinţii adoptatori vor putea demara din nou paşii pentru a adopta un copil. În plus, organizaţiile non guvernamentale (ONG) sau de specialitate din domeniul asistenţei sociale vor putea participa la consilierea părinţilor adoptatori şi chiar la selecţia familiilor care doresc să adopte un copil.
Pe de altă parte, va fi realizat un registru al copiilor greu adoptabili în care vor fi incluşi micuţii care, timp de nouă luni de când au fost declaraţi adoptabili, nu au fost integraţi într-o familie ori au fost respinşi de familia adoptatoare, precum şi cei care, în decursul a trei luni, nu au corespuns profilului niciunei familii adoptatoare.
Prin noua lege a adopţiilor, care se aplică din data de 12 august, autorităţile îşi propun să scadă la jumătate timpul mediu necesar perfectării procedurilor, de la un an şi jumătate cât este în prezent, la mai puţin de 12 luni.
,,Efortul şi finalitatea pe care ne-o dorim este ca mai mulţi copii să ajungă în familii. Astăzi putem să spune că da, procesul de adopţie este mai uşor, mai rapid. O lungă listă de documente au fost tăiate, digitalizate, simplificate, comasate. Pentru familia care doreşte să adopte, prcesul a scăzut sub un an, iar pentru copii sub şapte luni", a declarat Oana Ţoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Două probleme majore cu care se confruntă în acest moment România, în opinia UNICEF, sunt dificultatea cu care este declarat un copil ,,adoptabil" în ţara noastă şi numărul mic al familiilor care doresc să adopte un copil.
,,Din cei 57.000 de copii care se află în sistemul de îngrijire a statului, doar 3.250 sunt adoptabili, deci mai puţin de 6% din copiii aflaţi în grija statului pot fi adoptaţi. Pe de altă parte, avem 1.881 de părinţi care au fost evaluaţi şi declaraţi ,,părinţi adoptatori”, deci contra cu ceea ce auzim uneori, nu e o problemă în România că nu sunt suficiente adopţii sau suficienţi copii adoptabili, ci e o problemă că nu avem suficiente familii care să vrea să adopte un copil", a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.
Prin noua lege, perioada de valabilitate a certificatului de părinte adoptator a fost extinsă de la un an la doi, pentru a nu mai exista riscul ca acesta să expire înainte de încheierea procedurilor de adopţie. În plus, un copil odată declarat ,,adoptabil" va avea această calitate până la împlinirea vârstei de 14 ani.
Pentru a veni în sprijinul asistenţilor maternali şi a angajaţilor direcţiilor de protecţie a copiilor, preşedintele ANPDCA a anunţat că va fi elaborat un ,,Ghid pentru specialiştii care lucrează în domeniul adopţiei", urmând să fie ulterior elaborat şi un ghid pentru părinţii adoptivi.
Noile reglementări legale şi termenele valabilitate a documentelor vor fi valabile şi pentru părinţii care au intrat în acest proces înainte de elaborarea noii legi, au anunţat reprezentanţii ANPDCA.
În România, sunt 57.581 copii în sistemul de îngrijire al statului, dintre care 3.250 sunt adoptabili, iar din aceştia 1.874 au vârste cuprinse între 7 şi 17 ani, iar 546 au sub 3 ani.
Citeşte şi: Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism exclude Genius Travel după ce agenţia şi-a anunţat clienţii prin e-mail că intră în insolvenţă
Citeşte şi: Şeful Serviciului Permise Giurgiu, plasat sub control judiciar după ce a luat mită de la instructori auto
Citeşte şi: Încrederea românilor în justiţie şi sistemul judiciar în scădere accentuată - Eurobarometru
Citeşte şi: Protest extrem la înălţime: un bărbat a stat patru ore pe acoperişul unui bloc din cartierul Militari
Citeşte şi: Şoferul care a provocat accidentul de pe şoseaua Chitila din Capitală, soldat cu trei morţi şi cinci răniţi, era trimis în judecată pentru conducere fără permis auto
Citeşte şi: Vaslui: Cei trei copii găsiţi în casă flămânzi şi murdari vor fi scoşi din familie - VIDEO
Citeşte şi: Percheziţii în 11 judeţe şi Bucureşti la evazionişti. Prejudiciul - aproximativ 1,5 milioane euro
Citeşte şi: România a exportat armament şi echipamente militare de 38 milioane de euro în primele luni din 2016
Citeşte şi: #JobInRomania. Efectul exodului cadrelor medicale: Deficit de 13.000 de doctori în spitalele din ţară
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe