- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.01.2014, 12:57)
- Valentina Postelnicu
CONFERINŢA MEDIAFAX - Geoană: Proiectul legii lobby-ului trebuie scos de pe agendă o perioadă. Momentul e incandescent
Senatorul PSD Mircea Geoană a susţinut, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", că legea lobby-ului aflată în Parlament "trebuie scoasă imediat din pachetul extrem de complicat pe care legea amnistiei şi Codul Penal l-au adus în dezbaterea publică".
Urmărește
139 afișări
Mircea Geoană (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)
Geoană a atras atenţia că există riscul ca acest tip de legislaţie să fie perceput ca făcând parte din acea încercare de rezistenţă la transparentizarea vieţii publice din România şi a luptei împotriva corupţiei.
"Trebuie scoasă imediat de pe agendă, trebuie o perioadă de calm şi dezbatere transparentă în Parlament şi în afara acestuia şi ne reîntoarcem la ea. Aceasta este opinia mea, acesta este sfatul meu, şi pentru cei mai tineri în politică. Nu cred că acest cartof fierbinte trebuie amplificat. Lumea abia aşteaptă la Bruxelles şi în alte părţi să vadă dacă nu cumva există vreo intenţie de recidivă", a declarat Mircea Geoană, precizând că este vorba despre un lucru extraordinar de sensibil.
"Sfatul meu amical, de om un pic mai înţelept, este: atenţie mare, momentul este în continuare incandescent şi nu are rost să contaminăm şi alte teme, naturale, obiective, de dezbatere publică, cu teme hipersensibile, hiperpolitice şi foarte complicate în perioada care urmează", a mai declarat Mircea Geoană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
-
Trump desemnează gruparea Houthi drept „organizaţie teroristă străină”
Senatorul PSD Mircea Geoană, fost ministru de Externe, a precizat că discuţia despre legea lobby-ului reprezintă un "vârf de aisberg", pentru că această dezbatere reprezintă o mică parte dintr-o dezbatere foarte complicată cu privire la transparenţă şi guvernanţă în România.
"Într-o ţară care are o cultură extrem de primară din punct de vedere al transparenţă şi, istoric vorbind, cu o capacitate de guvernanţă redusă, când vine un astfel de subiect, încep să apară tot felul de întrebări. Nu cumva deghizăm traficul de interes într-o legislaţie, nu cumva găsim o formulă suplimentară pentru a crea de fapt un teren accidentat de joc, în care cei cu influenţă şi cei cu acces pot să influenţeze decizia publică, legislativă sau de decizii publice?", a spus Geoană.
El a arătat că trebuie pus accent mai mult, într-un stat cu o Constituţie în care Parlamentul este de mult ori o "butaforie", şi pe partea executivă, guvern central şi guverne locale".
Senatorul PSD a mai spus că în România există o cultură a "legiferării cu destinaţie". "A creat în aceşti ani de zile enorm de multe bresle, caste şi rente extrase de diverse grupuri, mai influente decât altele", a spus Mircea Geoană, pledând pentru o discuţie mult mai transparentă privind modul în care se legiferează, se adoptă decizii de politici publice, inclusiv în zona reglementării, dincolo de ce face Guvernul şi Parlamentul.
Potrivit lui Mircea Geoană, în contextul intern, această lege a lobby-ului aflată în Parlament "trebuie scoasă imediat din pachetul extrem de complicat pe care legea amnistiei şi încercare de modificare de cod penal le-au adus în dezbaterea publică internă şi internaţională".
"Dacă dorim să avem o perioadă mai liniştită de dezbatere pe acest proiect, ar trebui ca decidenţii din Camera Deputaţilor, în opinia mea, să îşi ofere sau să ne ofere cel puţin şase luni de zile de dezbatere serioasă şi aprofundată, înainte să venim cu o decizie în Camera Deputaţilor", a spus el.
Senatorul PSD a atras atenţia că există "riscul, în pofida unor interese beningne din punct de vedere al intereselor oculte, ca acest tip de legislaţie să fie perceput ca făcând parte din acea încercare de rezistenţă împotriva transparentizării vieţii publice din România şi a luptei împotriva corupţiei".
"Acest risc există şi, dacă se doreşte reglementarea acestui domeniu, el trebuie extras din această zonă, iar acest lucru trebuie făcut neîntârziat şi explicit", a spus senatorul PSD.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, europarlamentarul Adina Vălean, senatorul Mircea Geoană, experţi, avocaţi şi cei implicaţi direct în activitatea de lobby participă, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", organizată de Agenţia de presă Mediafax , în pateneriat cu Asociaţia Registrul Român de Lobby, tema principală fiind transparenţa activităţii de lobby, în contextul actualului proiect de lege propus de către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în decembrie 2013.
Scopul conferinţei este să pună în dialog, într-o dezbatere publică interactivă, principalii actori din procesul activităţii de influenţare a deciziei publice şi să ofere noi abordări asupra desfăşurării optime a activităţii de lobby, în acord cu politicile şi bunele practici europene. La dezbaterea publică participă decidenţi politici, reprezentanţi ai principalelor instituţii din România, profesionişti care activează în domeniul lobby, ONG-uri şi jurnalişti, precum şi experţi din instituţiile europene şi internaţionale.
Lectorii invitaţi sunt: Valeriu ZGONEA - Preşedintele Camerei Deputaţilor; Bogdan CIUCĂ - Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor; Lucyna GUTMAN-GRAUER - Board Member, SEAP Society of European Affairs Professionals; Adina VĂLEAN - Europarlamentar, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa; Laura FLOREA - Preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby; Mircea GEOANĂ - Senator PSD, fost ministru de Externe şi ambasador al României în SUA; Leonard ORBAN - Preşedintele CA al Institutului European din România, fost comisar european pentru Multilingvism; Codru VRABIE - Preşedinte, Asociaţia EPAS; Roberto MUSNECI - Senior Partner, Serban&Musneci Associates; Ionuţ SIBIAN – membru CESE; Liviu FĂTU - Avocat, Fătu Law Firm.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe