- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.10.2013, 15:46)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - Irinel Popescu: Pacienţii vor să fie trataţi ca în secolul XXI. Trebuie soluţii pentru costuri
Prof. dr. Irinel Popescu a declarat marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Innovation in HealthCare", că pacienţii au pretenţia să fie trataţi ca în secolul XXI şi trebuie găsite soluţii pentru acoperirea costurilor aferente.
Urmărește
248 afișări
Irinel Popescu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Irinel Popescu, şef al Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din Institutul Fundeni Bucureşti şi preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, a arătat că medicina inovativă, respectiv personalizată, este un concept care, deşi la început a fost privit drept "ceva exotic", de care lumea se interesa fragmentar, intervine în prezent în mod din ce în ce mai sistematizat şi, de aceea, este necesară promovarea acestui concept.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
"În momentul de faţă, intervine din ce în ce mai sistematizat şi, de aceea, promovarea conceptului (de medicină inovativă - n. r.) trebuie făcută cu costurile aferente. Tratamentele de care vorbim atrag într-adevăr nişte costuri, dar suntem în secolul XXI şi pacienţii noştri au pretenţia să fie trataţi ca în secolul XXI şi va trebui să găsim soluţii să acoperim aceste costuri", a spus Popescu.
Potrivit lui Irinel Popescu, conceptul de medicină personalizată trebuie promovat, din acest moment, în toate componentele sale, astfel încât publicul să devină mai conştient de beneficiile acestui tip de medicină.
Despre medicina inovativă a vorbit, cu acelaşi prilej, şi prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi preşedinte al Senatului UMF "Carol Davila", care a precizat că, având în vedere descoperirile medicale, orice tratat de medicină ar putea fi rescris cel puţin o dată la trei luni, din cu totul altă perspectivă.
Streinu Cercel a vorbit, în acest context, despre farmacogenetică, ramura geneticii ce studiază sensibilitatea ereditară particulară la acţiunea unor medicamente.
"Astăzi, ştiinţa îţi face profilul genetic şi el îţi spune ce tratament, ce terapie e adecvată şi ce terapie nu e adecvată", a explicat Streinu Cercel, care a precizat că unele persoane au răspuns favorabil la un tratament, în timp ce altele nu răspund favorabil la acelaşi tratament.
La rândul său, prof. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Inimii şi membru în Comitetul Director al World Health Federation, a arătat că inovaţia în medicină nu înseamnă doar medicamente inovatoare, la fel de importante fiind strategiile inovatoare şi planurile comune de prevenţie.
"Sunt boli care au nevoie nu doar de medicamente şi de strategii inovatoare, ci şi de un mod de viaţă optimizat şi, mai important, de accesul către schimbările stilurilor de viaţă. Pentru că nu este suficient doar să-i spui unui om să nu fumeze, să mănânce sănătos şi să facă mişcare, ci trebuie să-i facilitezi accesul la un mod de viaţă sănătos", a explicat Dan Gaiţă.
Tot prof. Gaiţă a precizat că, deşi în ultimii 20-30 de ani speranţa de viaţă a crescut cu peste opt ani, din care şase sunt datoraţi cardiologilor, aceşti ani au fost "ataşaţi" la anii de boală ai oamenilor, şi nu la cei de sănătate.
Astfel, potrivit prof. Dan Gaiţă, etapa ulterioară urmează să fie nu doar de creştere a anilor de viaţă, ci aceea a vieţii mai bine trăite cu mult înainte ca boala să apară.
Preşedintele Fundaţiei Inimii a mai arătat că, potrivit statisticilor, 80% dintre bolile cronice netransmisibile sunt prevenibile, el subliniind faptul că "prevenţia nu este în competiţie cu tratamentele inovative".
Ministrul Eugen Nicolăescu şi preşedintele CNAS Cristian Buşoi au discutat, marţi, împreună cu alţi reprezentanţi din domeniul Sǎnǎtǎţii, la conferinţa "Mediafax Talks about Innovation in HealthCare", despre inovaţia şi cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente şi tratamente pentru bolile şi afecţiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiţii făcute până acum de companiile farmaceutice şi ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanţa prevenţiei şi modalităţi prin care pacienţii pot fi mai bine informaţi, inovaţia în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului şi hepatitei.
Conform OMS, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75 la sută dintre afecţiunile cunoscute încă se caută un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea de noi molecule.
Conferinţa a fost organizată în Capitală de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX - Buşoi: Susţinem principiul de actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe