CONFERINŢA MEDIAFAX: Preşedintele Societăţii de Cardiologie - 25 la sută dintre tinerii cardiologi vor să plece din ţară

Motivarea specialiştilor din sistemul sanitar este extrem de importantă, pentru că 25 la sută dintre tinerii cardiologi intenţionează să plece din ţară, a declarat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, profesorul dr. Ioan Coman, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Preşedintele Societăţii de Cardiologie - 25 la sută dintre tinerii cardiologi vor să plece din ţară

CONFERINŢA MEDIAFAX: Preşedintele Societăţii de Cardiologie - 25 la sută dintre tinerii cardiologi vor să plece din ţară (Imagine: Shutterstock)

Profesorul Ioan Coman a subliniat că bolile cardiace trebuie să reprezinte o prioritate şi acest domeniu să beneficieze de o finanţare mai mare.

"30 de oameni au murit în România numai în cele două ore de când suntem în dezbatere. Costurile sociale ale acestei boli sunt uriaşe. Prima grijă este să conştientizăm autorităţile de prioritatea acestui domeniu şi de faptul că un procent important de finanţare trebuie să se îndrepte în această direcţie. Aşa cum s-a spus, finanţarea este de 15 la sută, în condiţiile în care mortalitatea este de 50 la sută. Este un domeniu care nu costă mult dacă facem prevenţie. Este important ca de acum să avem date fixe", a spus Ioan Coman.

Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie a atras atenţia şi asupra importanţei pe care o are motivarea personalului medical, arătând că, în caz contrar, sistemul se va lovi de lipsa specialiştilor.

"S-a vorbit de motivarea specialiştilor şi este extrem de importantă, pentru că, din chestionarele pe care noi le aplică, rezultă că 25 la sută din tinerii cardiologi intenţionează să plece din ţară. Fără să luăm măsuri, sistemul riscă să se lovească de absenţa specialiştilor. S-au luat măsuri pentru gestionarea corectă a resurselor, dar să nu uităm că resursele sunt puţine. Procentul din PIB pe care România îl alocă Sănătăţii este cel mai mic din Europa. Realocările bugetare în această direcţie ar trebui să fie făcute şi ar trebui să facem cu toţii lobby", a mai spus profesorul Coman.

Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie a vorbit şi despre unele vicii legislative care ar trebui să fie corectate, făcând referire la faptul că ar trebui menţionată explicit în lege relaţia comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii cu societăţile profesionale, precum şi feedback-ul pe care acestea din urmă ar trebui să îl primească.

Ioan Coman a mai spus, referindu-se la noul pachet de servicii medicale, că spitalizările de zi pot fi o soluţie pentru mulţi pacienţi şi a menţionat că ar trebui dezvoltată mult mai mult îngrijirea la domiciliu, subliniind că aceasta este insuficientă în contextul îmbătrânirii populaţiei.

La conferinţa organizată de agenţia de presă Mediafax în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, la Spitalul Colţea, au fost discutate, printre altele, noutăţile din pachetele de servicii medicale şi contractul-cadru în vigoare de la 1 iunie, beneficiile acestora pentru sistemul sanitar, strategia Ministerului Sănătăţii privind actualizarea listei de medicamente compensate, medicamentele noi care ar putea fi admise pe lista de compensate, medicamente noi pentru tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului, hepatitei şi efectele acestora asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi soluţiile pentru pacienţii cu boli grave.

Parteneri ai evenimentului au fost  LAWG, Terapia Ranbaxy şi ONV LAW.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici