CONFERINŢA MEDIAFAX: Streinu-Cercel - 80% dintre cei cu hepatită acută C rămân purtători de virus şi cândva fac ciroză

Circa 80 la sută dintre cei cu hepatită acută C rămân purtători de virus şi, într-un interval mai scurt sau mai lung, care ar putea să fie şi de până la 30 de ani, fac ciroza hepatică şi cancer de ficat, a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Urmărește
1434 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Streinu-Cercel - 80% dintre cei cu hepatită acută C rămân purtători de virus şi cândva fac ciroză

CONFERINŢA MEDIAFAX: Streinu-Cercel - 80% dintre cei cu hepatită acută C rămân purtători de virus şi cândva fac ciroză (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Avem instrumente ca să salvăm această situaţie, pentru virusul C discutăm de tratamente inovatoare care vindecă pacientul. Dar, cum nimic nu este perfect, pacientul se poate reinfecta cu vrius hepatitic C, apoi va da vina pe tratament. Prevalenţa virusului hepatitic C este de 3,23 la sută, putând să ajungă până la 5,59 la sută, a virusului hepatitic D - 4,4 la sută. Douăzeci la sută dintre pacienţii cu hepatită B asociază şi infecţie cu virus hepatitic D. Deci suntem o ţară cu prevalenţă înaltă a infecţiei cu virusuri hepatitice", a spus doctorul Adrian Streinu-Cercel, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organziată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

De asemenea, pentru virusul hepatitic B, cel puţin la copii, se estimează că, pâna la vârsta de cinci ani, un copil ajunge să facă ciroză hepatică , de aceea România a introdus, din 1995-1996, cu caracter de obligativitate, vaccinarea nou-născutului, a precizat managerul Institutului "Matei Balş".

"Din punct de vedere al pacienţilor trataţi, suntem pe locul 6 în Europa. Între 2002 şi 2012 au fost trataţi 37.500 de pacienţi cu hepatită cronică cu virus hepatitic C, cu rata de succes între 50 şi 86 la sută. Avem gene diferite şi, în funcţie de profil genetic, răspundem sau nu la tratament. Medicii români au experienţă bogată în această patologie, nu se poate spune că nu avem know-how.", a spus Streinu-Cercel.

Medicul a mai spus că incidenţa cirozei şi implicit a complicaţiilor asociate acesteia induse de infecţia cu virus hepatitic C "vor creşte substanţial în anii care vor veni, dacă nu reuşim să punem de acord lumea medicală, pacienţii, industria farma şi respectiv casele de asigurări de sănătate".

El a mai atras atenţia că virusurile hepatitice B şi C "se corelează strict cu apariţia cancerului de ficat, a doua cauză de deces prin cancer la nivel mondial", iar boala cronică de ficat reprezintă între 6 şi 9 la sută la nivel global din punct de vedere al incidenţei şi mortalităţii prin cancer hepatic.

La conferinţa de presă organizată de MEDIAFAX în parteneriat cu APAH-RO şi dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în toată lumea în 28 iulie, au fost abordate teme de interes precum: strategia privind prevenţia şi diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacienţilor cu hepatită la tehnici terapeutice şi tratamente de ultimă generaţie, programul de transplant hepatic în România, rolul medicului de familie pentru pacienţii cu boli hepatice şi pentru societate, medicamentele destinate hepatitei care se vor regăsi pe lista de compensate şi gratuite.

La ora 13.00, de pe terasa Hotelului Howard Johnson au fost lansate baloane colorate, purtătoare de mesaje ale pacienţilor.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii de persoane.

Se estimează că în România sunt 10 la sută dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatită C care ar fi în Europa. Alarmant este faptul că specialiştii prognozează un vârf al incidenţei hepatitei în 2020, în urma cumulului obţinut între pacienţii infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici