- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consumatorii români vor plăti 10 mld. euro până în 2020 pentru sprijinirea energiilor regenerabile
Consumatorii români vor suporta costuri suplimentare de 10 miliarde euro pentru sprijinirea energiilor regenerabile până în 2020, pentru care România s-a angajat în faţa CE, sumă aferentă unei majorări cu până la 30% a preţului final la electricitate, a declarat Zoltan Nagy-Bege, director în ANRE.
Consumatorii români vor plăti 10 mld. euro până în 2020 pentru sprijinirea energiilor regenerabile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Până în 2020, un procent de 24% din energie trebuie să fie din surse regenerabile, inclusiv energia termică. Pentru acest procent, pe partea de electricitate, trebuie să avem cam 40% din energie produsă din surse regenerabile, faţă de nivelul actual de 27%. Automat, aceste măsuri vor aduce o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Ce ne doare este că bugetul este de peste 10 miliarde euro, (sume - n.r.) care vor fi plătite de consumatorul român pentru sprijinirea acestor energii", a afirmat Bege la un seminar pe teme de energie organizat de revista Business Magazin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Potrivit estimărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), preţul energiei electrice va creşte cu 2,5 euro până la 33 euro pe MWh până în 2017, a afirmat Bege, care deţine funcţia de director al departamentului de reglementare în eficienţă energetică din Autoritate.
"Chiar dacă nu vor fi 33 euro pe MWh, conform calculelor ANRE efectul în preţ tot va fi de 25% sau 30% faţă de preţul actual al energiei. Trebuie să fim conştienţi că în România consumatorul are o limită de suportabilitate. O creştere de 30% a preţului este foarte mare", a continuat Bege.
Legislaţia care are ca scop sprijinirea producţiei de energie electrică din surse regenerabile nu va fi finalizată mai devreme de aprilie-mai 2011, deoarece procedurile Comisiei Europene sunt foarte birocratice, potrivit reprezentantului ANRE.
"Nu cred că mai devreme de aprilie - mai 2011 vom putea porni această schemă de sprijin, pentru că procedura Comisiei Europene este foarte birocratică, am răspuns deja la câteva zeci de întrebări ale CE şi nu cred că am ajuns la final", a mai spus Bege, adăugând că legislaţia în domeniu are unele "probleme".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 05:30
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 33.000. Mai sunt de numărat sub 350.000 de voturi. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi
-
astăzi, 05:02
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi