- Home
- Social
- ARAD, (15.10.2013, 15:31)
- , Marian Buga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: România menţine modelul european privind minorităţile, fără insule pe teritoriul ţării
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, critică propunerile unor "politicieni maghiari cu o retorică naţionalistă extremistă" privind autonomia pe criterii etnice, spunând că România va menţine modelul european de protejare a minorităţilor, fără "insule" pe teritoriul ţării.
Urmărește
473 afișări
Corlăţean: România menţine modelul european privind minorităţile, fără insule pe teritoriul ţării (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Prezent la Nădlac, în judeţul Arad, la un eveniment dedicat împlinirii a 210 ani de la apariţia slovacilor în zonă, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a vorbit, atât în discursul de la eveniment, cât şi într-o conferinţă de presă, despre buna convieţurire dintre români şi slovaci, dar a criticat propunerile unor maghiari privind autonomia teritorială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Corlăţean a spus că, potrivit rapoartelor Consiliului Europei, România a îndeplinit toate angajamentele privind respectarea drepturilor minorităţilor, "ceea ce nu este un lucru foarte des întâlnit la nivel european".
"Putem să asigurăm prezervarea identităţii naţionale a unei minorităţi fără să fim tentaţi să apelăm la modele care încalcă standardele europene. Şi aici mă refer foarte clar la toate acele idei care vizează promovarea unor drepturi colective, a unor autonomii teritoriale pe criterii etnice sau, mai nou, a unor protectorate. Nişte idei cu o rezonanţă sumbră în istoria Europei", a spus ministrul Afacerilor Externe.
El a adăugat că este corect ceea ce a făcut România în ultimii 20 de ani în privinţa protejării minorităţilor naţionale, susţinând că "formule privind autonomii pe criterii etnice încalcă flagrant standarde europene".
"Nu segregare, nu conflicte şi tensiuni etnice, nu acceptare de aşa-zise formule privind autonomii pe criterii etnice, insule într-o ţară (…) Lucrurile astea încalcă flagrant standardele europene în materie şi ceea ce avem de gând să facem e să nu facem, să nu urmăm aceste propuneri care vin din partea unor minţi foarte înfierbântate pe criterii naţionaliste interne. Ci, dimpotrivă, să ducem mai departe acel model european al României de protejare a minorităţilor", a spus Corlăţean.
Ministrul a precizat că se referă la "politicieni maghiari cu o retorică naţionalistă extremistă".
"Faptul că există unii politicieni maghiari cu o retorică naţionalistă extremistă este o realitate, dar asta nu înseamnă că ansamblul minorităţii maghiare nu coexistă, în general, în termeni foarte buni cu majoritatea românescă. Din păcate, unii aşa înţeleg să facă, să stârnească tensiuni, pasiuni", a spus ministrul.
Corlăţean a adăugat că "nu autonomia teritorială pe criterii etnice şi crearea unor insule în teritoriul românesc" ar rezolva problemele minorităţii maghiare.
"Ceea ce fac (unii politicieni - n.r.) nu e în interesul propriei minorităţi", a spus ministrul Afacerilor Externe.
Titus Corlăţean a participat, la Nădlac, la un eveniment dedicat comunităţii slovace din localitate, cea mai numeroasă din ţară. La Conferinţa Internaţională "210 ani de conveiţuire. Nădlac - model al culturalităţii", au mai fost prezenţi Miroslav Lajcak, vicepremier şi Ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Republicii Slovace şi Gabriella Battaini-Dragoni, secretar general adjunct al Consiliului Europei.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10