Cristian Rizea, la DNA: Nu cred că sunt un pericol pentru ordinea publică. Deputatul trebuie să achite o cauţiune de 1,5 milioane de lei

Deputatul Cristian Rizea a ajuns, joi dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat, după ce parlamentarii au avizat reţinerea însă nu şi arestarea sa. Procurorii DNA i-au adus la cunoştiinţă faptul că în şapte zile trebuie să achite o cauţiune în valoare de un milion şi jumătate de lei.

Urmărește
1557 afișări
Imaginea articolului Cristian Rizea, la DNA: Nu cred că sunt un pericol pentru ordinea publică. Deputatul trebuie să achite o cauţiune de 1,5 milioane de lei

Deputatul Cristian Rizea este audiat de procurorii DNA

Potrivit legii, acesta poate contesta măsura la instanţa supremă.

"Nu mi-am invocat copilul în declaraţia de ieri decât în contextul în care procurorii au zis că sunt un pericol pentru ordinea publică. Eu cred că nu sunt. De asta am spus-o şi ieri în plen că sunt un tată responsabil. Domnul Orban ar fi spus că se blocheză justiţia. Nu, domnule, nu se blochează justiţia, sunt aici. Şi voi veni ori de câte ori consideră domnii procurori. L-aş invita pe domnul Orban să se uite la colegul dânsului, Dan-Radu Ruşanu, care a stat patru luni în arest şi a fost achitat în prima instanţă. Nu e bine domnule Orban să faceţi aprecieri despre alţi colegi că nu se ştie când veţi ajunge chiar dumneavoastră în situaţia asta", a declarat deputatul Cristian Rizea la ieşirea din sediul DNA.

Deputatul PSD Cristian Rizea le-a cerut miercuri deputaţilor să nu încuviinţeze arestarea preventivă solicitată de DNA şi le-a spus acestora că este în plin proces de adopţie a fului său de doi ani şi jumătate, iar o arestare a sa ar conduce la întreruperea procesului.

În referatul trimis instanţei supreme se arată că parlamentarul Cristian Rizea ar fi încercat să influenţeze doi martori, spunându-i unuia dintre aceştia „că nu trebuie să relateze organelor de urmărire penală aceste lucruri întrucât îi sunt lui defavorabile şi că o să-l bage la puşcărie. Rizea Cristian i-a spus că în scurt timp el va ajunge primarul sectorului 5 Bucureşti şi că dacă ascunde adevărul cu privire la înţelegerea acestuia cu Colţea Lucian privind remiterea sumei de 300.000 de euro (…) îi va da acestuia şi lui (...) un spaţiu gratis pentru a deschide o clinică nouă”.

Procurorii menţionează în document că deputatul i-ar fi spus martorului „că deja a identificat mai multe spaţii pretabile în acest sens în zona Cotroceni din Bucureşti” cerându-i „să se întâlnească urgent cu un avocat recomandat de el pentru a se pune de acord cu privire la ce urmează să declare în faţa organelor de urmărire penală şi s-a stabilit o întâlnire în ziua respectivă

Aceste fapte ar fi fost comise în anul 2015, spun procurorii, în contextul în care se începuse investigaţia referitoare la posibile fapte de trafic de influenţă comise de Cristian Rizea în anul 2009.

La acel moment, parlamentarul ar fi primit suma totală de 300.000 de euro pentru ca, în schimb, „să intervină la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna".

Mai exact, spun procurorii, „Colţea Lucian urmărea să intervină pe lângă primarul comunei Chiajna pentru a stabili o înţelegere cu acesta” , apeland în acest sens la Cristian Rizea, cel care „i-a spus că problema este ca şi rezolvată, că îl sună pe primarul comunei Chiajna şi că a doua zi dimineaţă vor merge împreună la acesta să primească asigurări în acest sens. Rizea Cristian l-a întrebat dacă mai are vreo problemă pe care să i-o poată rezolva. Inculpatul Colţea Lucian a spus că da şi i-a prezentat situaţia unui alt teren situat în mun. Bucureşti. I-a transmis lui Rizea Cristian că vrea să ajungă la directorul RA-APPS care avea în administrare imobilul respectiv. La acel moment Rizea Cristian i-a spus că îl cunoaşte foarte bine pe directorul RA-APPS şi că va fi rezolvată şi această problemă”.

Ulterior, deputatul ar fi mers împreună cu omul de afaceri Lucian Colţea la sediile celor două instituţii.

"În următoarea perioadă, septembrie – octombrie 2009, Rizea Cristian s-a întâlnit în mai multe rânduri cu primarul comunei Chiajna şi cu directorul RA-APSS pentru a susţine interesele lui Colţea Lucian în sensul celor arătate", precizează procurorii DNA.

Provenienţa banilor ar fi fost mascată prin încheierea unor contracte fictive de împrumut. 

 

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici