CRIZĂ de sânge în Timiş | După furtuna puternică din 17 septembrie numărul donatorilor a scăzut cu 30 la sută: oamenii au stat acasă să-şi repare stricăciunile

Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara face apel la populaţie pentru donarea de sânge, numărul donatorilor scăzând cu 30% după furtuna puternică din data de 17 septembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului CRIZĂ de sânge în Timiş | După furtuna puternică din 17 septembrie numărul donatorilor a scăzut cu 30 la sută: oamenii au stat acasă să-şi repare stricăciunile

CRIZĂ de sânge în Timiş | După furtuna puternică din 17 septembrie numărul donatorilor a scăzut cu 30 la sută: oamenii au stat acasă să-şi repare stricăciunile

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara, Rodica Lighezan, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că este criză de sânge în judeţul Timiş, după furtuna puternică din data de 17 septembrie.

„Este criză de sânge, pentru că a scăzut fantastic după furtună numărul donatorilor, sunt cu 30% mai puţini donatori. Nu ştiu de ce, cred că oamenii au stat acasă să-şi repare stricăciunile, nu s-au mai gândit că trebuie să vină să doneze sânge. Au venit mult prea puţini donatori în luna septembrie, nu-mi dau seama de ce. În august a fost cum a fost, dar în septembrie este mai rău decât în august", a afirmat Rodica Lighezan.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara spune că, în luna septembrie, au donat sânge în jur de 60 de persoane pe zi, deşi ar fi nevoie de 90 - 100 de donatori zilnic.

„Suntem la minim cu rezervele de sânge. Au început spitalele să lucreze şi eu nu am de unde să le dau sânge. Spitalele mai au nişte stocuri tampon, dar şi acelea se vor goli dacă nu vom reuşi să le reumplem, iar eu nu am cum. Spitalele trăiesc cumva din rezervele lor, pentru că eu le dau prea puţin, că nu am de unde”, a mai precizat Rodica Lighezan.

Pentru a colecta cât mai multe sânge, reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină din Timişoara au început să organizeze caravane mobile. Astfel, se deplasează la sediile unor firme din oraş şi recoltează sânge de la angajaţi.

Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, femeile, o greutate minimă de 55 de kilograme, iar bărbaţii, de 65 de kilograme.

În schimbul celor 450 de mililitri de sânge donaţi, persoanele primesc şapte bonuri de masă, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o lună, analize gratuite şi o zi liberă de la locul de muncă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici