Criză în sistemul sanitar: La Spitalul Judeţean Constanţa sunt operate doar cazurile urgente din cauza lipsei de anestezice. Două unităţi din judeţul Teleorman, închise

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pot fi operate în această perioadă numai cazurile urgente, pacienţii cu boli cronice fiind reprogramaţi, din cauza unei crize a anestezicelor, în timp ce Inspecţia Sanitară a suspendat activitatea secţiei de dermatologie - venerice a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria şi a spălătoriei din cadrul Spitalului Municipal Turnu Măgurele.

Urmărește
2679 afișări
Imaginea articolului Criză în sistemul sanitar: La Spitalul Judeţean Constanţa sunt operate doar cazurile urgente din cauza lipsei de anestezice. Două unităţi din judeţul Teleorman, închise

Constanţa: La Spitalul Judeţean sunt operate doar cazurile urgente din cauza lipsei de anestezice. " Ne-am trezit că stocurile noastre nu erau cele pe care le cunoştea directorul medical" (Imagine: Shutterstock)

Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Cătălin Grasa, a declarat că, deşi în alte spitale criza miorelaxantelor (medicamente cu acţiune asupra sistemului nervos, ce relaxează musculatura contractata spasmodic - n.r.) a apărut mult mai devreme, în spitalul constănţean nu a avut aceste probleme până săptămâna trecută.

"Intervenţiile chirurgicale fără miorelaxante nu se pot desfăşura şi ne-am trezit că stocurile noastre nu erau cele pe care le cunoştea directorul medical. Atunci am făcut o şedinţă prin care au fost anunţate secţiile şi am trecut pe un regim de urgenţă, numai urgenţă. Între timp, în weekend, am primit o parte din miorelaxantele de care aveam nevoie”, a declarat Cătălin Grasa.

El a adăugat că în cursul zilei de marţi erau aşteptate să ajungă în spital alte stocuri de medicamente, dar şi această săptămână în unitatea sanitară vor fi operate numai urgenţele.

"Este o criză, să-i spunem. Cei care trebuiau să aducă miorelaxantele nu le-au putut aduce din motive independente de noi. (...) Cantităţile nu sunt încă onorate, ele vin parţial, dar această criză se va rezolva. Nu e nimic pus în pericol. Când am stocurile suficiente o să încep şi activitatea de cronici şi sperăm să ieşim din această zonă gri”, a mai declarat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Inspecţia Sanitară a suspendat două activităţi în unităţi sanitare din judeţul Teleorman

Inspecţia Sanitară a suspendat activitatea secţiei de dermatologie - venerice, secţie exterioară Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria. Decizia a fost luată de inspectori pentru că unitatea nu a respectat planul de conformare cu termen de şase luni impus la controlul anterior, anunţă Ministerul Sănătăţii.

"Unitatea ar fi trebuit să facă o reamenajare şi igienizare generală, în special să repare grupurile sanitare şi băile cu refacerea totală a sistemului de scurgere şi canalizare. De asemenea, ar fi trebuit să doteze secţia cu mobilier. Subliniem că este vorba de o secţie exterioară, de aceea pacienţii vor fi trataţi în clădirea principală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria", anunţă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

La aceeaşi unitate medicală, inspectorii au constatat şi alte nereguli.

În secţia Anestezie Terapie Intensivă depozitarea materialelor şi ustensilelor pentru curăţenie se face în grupurile sanitare, nu în spaţii separate; ploştile se spală în în grupul sanitar pentru pacienţii din salonul septic, pentru că încăperea unde ar trebui să se întâmple nu are chiuvetă; plafonul din salonul septic şi din blocul operator este deteriorat; finisajele pereţilor din dreptul celor două saloane sunt deteriorate, vopseaua este exfoliată, iar această stare nu permite curăţarea şi dezinfectarea adecvată;

Termenul de rezolvare a problemelor depistate este de 15 zile, unitatea medicală fiind amendată cu 5000 de lei.

La secţia Oncologie nu se respectă numărul de paturi în saloane, normele privind grupurile sanitare şi cubajul de aer / pacient şi necesită igienizare totală şi reparaţii.

O altă secţie cu probleme este cea exterioară boli infecţioase - contagioase unde staţia de epurare a apelor uzate este neconformă; sistemul de clorinare este o instalaţie neomologată; nu s-a efectuat clorinarea de aproximativ şase luni; spaţiul de depozitare a lenjeriei murdare are finisajele deteriorate, pereţi crăpaţi, tencuiala deteriorată, pereţi crăpaţi, paviment crăpat.

În cazul ambelor secţii, termenul de impus de inspectori pentru remedierea deficienţelor este de 30 de zile.
În ceea ce priveşte Spitalul Municipal Turnu Măgurele, Inspecţia Sanitară a suspendat activitatea spălătoriei din cadrul unităţii din cauza nerespectaării programului de conformare care avea termen data de 1 mai 2016,

"Spaţiul necesită lucrări de reparaţii şi igienizare totală. Are faianţa căzută, pereţi crăpaţi, pavimentul şi plafonul crăpate şi deteriorate", anunţă Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, activitatea se suspendă până la remedierea deficienţelor.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici