- Home
- Social
- BUCURESTI, (19.07.2016, 13:43)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună: Strategia anticorupţie pune accent pe prevenţie. Bugetul alocat, 100 milioane de euro. Ce spune premierul despre recuperarea bunurilor indisponibilizate
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, marţi, că Strategia Anticorpuţie 2016-2020 pune accent pe prevenţie şi îşi propune să consolideze interdicţiile postangajare, avertizorul de integritate şi consilierul de etică, bugetul necesar aplicării strategiei fiind de 100 milioane de euro.
Urmărește
688 afișări
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună: Strategia anticorupţie pune accent pe prevenţie. Bugetul alocat, 100 milioane de euro. Cioloş:Recuperarea bunurilor indisponibilizate, importantă pentru credibilitatea actului de justiţie (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)
"Propunem societăţii o schimbare de paradigmă, să punem accetul pe educaţie şi pe prevenţie pentru a preîntâmplia faptele de corupţie.(…) Prin noua strategie ne propunem să consolidăm cel puţin trei dintre măsurile preventive care nu au funcţionat atât de bine-interdicţiile postangajare, avertizorul de integritate şi consilierul de etică", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la lansarea strategiei care are loc la Palatul Victoria.
Raluca Prună a afirmat că noua strategie este "prima care nu demolează ce s-a făcut anterior, ci construieşte".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Ministrul Justiţiei a precizat că bugetul necesar pentru măsurile noi prevăzute de noua strategie este de aproximativ 100 de milioane de euro, fără a include bugetele minimale pentru măsuri anticorupţie în vigoare.
"Strategia este construită astfel încât toate instituţiile publice să poată atrage fonduri europene deja disponibile. Este important ca instituţiile să coopereze, să iniţieze parteneriate sau consorţii pentru a atrage cât mai mult din resursele deja alocate pe această temă a integrităţii", a mai spus Raluca Prună.
Prună a reafirmat că mijloacele coercitive şi acţiunea DNA nu sunt suficiente, susţinând că schimbarea de paradigmă pe care o propune implică responsabilităţi la nivel managerial.
"Este important ca la nivel de conducere de instituţie să se asume că anticorupţia începe cu managementul resurselor publice, transparenţă decizională şi utilizarea instrumentelor de audit şi control intern. Promovăm prin noua staregie un model de manager de instituţie care se implică efectiv în promovarea integrităţii, care oferă dacă se poate propriul exemplu de integritate, sancţionează sau gestionează adecvat încălcările regulior de la cele mai mici, de tipul abaterilor administrative, până la cele mai grave de tipul infracţiunilor, unde managerul are obligaţia să sesizeze organele competente", a explicat Prună.
Raluca Prună a vorbit şi despre operaţionalizarea Agenţiei de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, afirmând că rolul agenţiei este de a recupera produsul infracţiunii şi de a-l reda societăţii.
Strategia propune transpunerea integrală a Directivei europene 42/2014 privind confiscarea extinsă, Prună asumându-şi că va înainta Parlamenului actul normativ de aplicare a directivei în sesiunea din toamnă.
"Facem acest lucru pentru că trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se îmbogăţeşte din infracţiuni şi că toate sumele confiscate din infracţiuni şi imobilele confiscate vor fi reîntoarse în societate prin proeicte concrete, măsurabile şi verificabile", a mai spus Raluca Prună.
Ea a vorbit şi despre demersurile de aderare la OCDE, la Convenţia privind combaterea mituirii funcţionarilor publici în cadrul tranzacţiilor financiare interaţionale, afirmând că acesta este un obiectiv startegic naţional şi o prioritate pe agenda anticorupţiei.
Ministrul Justiţiei a afirmat că îşi propune ca pe data de 10 august să pună pe masa Guvernului pentru adoptare proiectul de strategie lansat marţi în dezbatere publică.
Cioloş: Recuperarea bunurilor indisponibilizate, importantă pentru credibilitatea actului de justiţie
Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, la prezentarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020, că pentru credibilitatea actului de justiţie e importantă recuperarea bunurilor indisponibilizate şi a cerut o creştere a eficienţei recuperării bunurilor pe care statul trebuie să le recupereze.
”Profit de această ocazie pentru a felicita ministrul Justiţiei pentru faptul că a început operaţionalizarea Agenţiei Naţionale pentru Administrarea Bunurilor Imobilizate (ANABI). Mai sunt încă paşi de urmat, dar ceea ce am promis la început de mandat începe să se concretizeze şi profit de prezenţa ministrului de Finanţe ca să spun că pentru credibilitatea actului de justiţie e importantă recuperarea acestor bunuri indisponibilizate care sunt în responsabilitatea acestei agenţii ANABI, dar e important ca şi în cadrul ANAF acel departament care are responsabilităţi în acest domeniu să existe o creştere a eficienţei recuperării bunurilor pe care statul trebuie să le recupereze în urma deciziilor din justiţie”, a declarat premierul Cioloş.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, marţi, în cadrul aceluiaşi eveniment, că operaţionalizarea Agenţiei de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate va fi dublată de alte măsuri privind confiscarea extinsă a averii.
Ministrul a spus că strategia propune transpunerea integrală a Directivei europene 42/2014 privind confiscarea extinsă, Prună asumându-şi că va înainta Parlamenului actul normativ de aplicare a directivei în sesiunea din toamnă.
"Facem acest lucru pentru că trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se îmbogăţeşte din infracţiuni şi că toate sumele confiscate din infracţiuni şi imobilele confiscate vor fi reîntoarse în societate prin proeicte concrete, măsurabile şi verificabile", a mai spus Raluca Prună.
Citeşte şi: Premierul Dacian Cioloş: Corupţia coroborată cu indiferenţa poate să ucidă. E nevoie de schimbarea atitudinii
Citeşte şi: Birocraţia, fiscalitatea excesivă şi corupţia, marile probleme cu care se confruntă IMM-urile
Citeşte şi: Societate/ Corupţia se învaţă de mic, în familie
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: DECLARAŢIA ZILEI - Premierul Dacian Cioloş: Corupţia coroborată cu indiferenţa poate să ucidă. E nevoie de schimbarea atitudinii - VIDEO
Citește și: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate
Citește și: Societate/ Corupţia se învaţă de mic, în familie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe