Cseke: Suma de 1,4 mld. lei strânsă de la pensionari merge la compensarea medicamentelor şi spitale

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, a declarat, marţi, că suma de 1,4 miliarde de lei, care va fi strânsă de la pensionari, urmează a fi destinată compensării medicamentelor, unde se va aloca un miliard de lei, şi finanţării spitalelor, unde se vor aloca 400 de milioane de lei.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Cseke: Suma de 1,4 mld. lei strânsă de la pensionari merge la compensarea medicamentelor şi spitale

Cseke: Suma de 1,4 mld. lei strânsă de la pensionari merge la compensarea medicamentelor şi spitale (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"1,4 miliarde din 16,5 miliarde este o sumă importantă. Destinaţia acestei sume este stabilită prin proiectul Legii bugetului de asigurări sociale de sănătate şi un miliard de lei din 1,4 miliarde va merge pe medicamente compensate, iar 400 de milioane vor merge la finanţarea spitalelor. Deci, vor avea destinaţii speciale, stabilite în Legea bugetului", a declarat ministrul Sănătăţii, la Parlament.

Întrebat dacă majorarea TVA din iulie nu a acoperit deloc deficitul şi a fost nevoie să se impoziteze pensiile, Cseke a arătat că nu există o legătură între aceste două lucruri.

"Este o altă discuţie. Eu aş discuta numai despre finanţarea sistemului sanitar care, datorită unor decizii de-a lungul timpului, aş reaminti că noi am pornit de la o contribuţie de 7% la angajator şi 7% la angajat şi am ajuns la 5,2% la angajator şi 5,5% la angajat. Deci, o scădere de 3,3%, iar numai într-un singur an, în 2008, a scăzut de trei ori nivelul contribuţiei, în total cu 1,8 procente", a spus ministrul.

El a arătat că a vorbit despre prea mulţi exceptaţi la contribuţia de sănătate încă de la începutul mandatului, considerând că nu este corect ca în România să existe 10,8 milioane de persoane exceptate de la plată, dar considerate asigurate.

"A creşte acum nivelul contribuţiei poate nu este oportun, dar nici a avea 10,8 milioane de persoane exceptate şi care, prin lege, să fie considerate asigurate şi să beneficieze de servicii medicale, din punctul meu de vedere, nu este corect. Şi atunci a venit această soluţie, pentru că bugetul fondului de asigurări de sănătate trebuie să fie mai sustenabil decât a fost acum o săptămână sau două săptămâni", a precizat Cseke.

Ministrul a mai arătat că nu a renunţat la proiectul de a trece Casa de Asigurări de Sănătate la Ministerul Sănătăţii, considerând că aşa este normal.

"Eu cred că, atât timp cât politica sanitară trebuie făcută de Ministerul Sănătăţii, indiferent de cine este ministru şi cine ocupă acest portofoliu, atât timp cât în accepţiunea societăţii răspunzător pentru sistemul sanitar este Ministerul Sănătăţii, cred eu că este normal ca atribuţiile de coordonare a problemelor - cum se finanţează acest sistem - care sunt strict legate astăzi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să fie în coordonarea sau subordinea Ministerului Sănătăţii", a spus Cseke.

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite contribuţii sociale de sănătate, numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare fiind de două milioane persoane, a anunţat, luni seară, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

El a precizat că această categorie de pensionari şi revoluţionari vor fi obligaţi ca, începând cu 1 ianuarie 2011, să achite contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate.

Potrivit ministrului, statul estimează că va încasa din aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici