CSM a avizat favorabil şi cu observaţii proiectul de OUG privind promovarea la ICCJ

Plenul CSM a avizat în mod favorabil şi cu observaţii proiectul de OUG cu privire la promovarea la ICCJ, în timp ce Secţia pentru judecători nu a acceptat examinarea recomandărilor candidaturilor depuse pentru secţia penală.

Urmărește
19 afișări

Plenul CSM a avizat, miercuri, în mod favorabil şi cu observaţii proiectul de OUG al Guvernului cu privire la promovarea la ICCJ, menit să acopere perioada de timp dintre renunţarea la ghid şi adoptarea unei noi legi.

Între timp, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat CSM pentru promovarea pe baza legii în vigoare în prezent.

Secţia pentru Judecători a Consiliului a luat în discuţie această solicitare, miercuri, hotărând să nu accepte examinarea recomandărilor candidaturilor depuse pentru secţia penală. "CSM a înţeles, astfel, că este nevoie de criterii obiective pentru ca cei mai competenţi, performanţi şi integri magistraţi să ajungă la cel mai înalt for judiciar din România", potrivit Consiliului.

Pe de altă parte, CSM arată că, tot miercuri, Comisia Juridică a impus o altă soluţie privind promovarea la ICCJ, cea a concursului, Consiliul urmând să reevalueze noua situaţie.

Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a susţinut, într-un răspuns la solicitarea agenţiei MEDIAFAX în legãtură cu diferendul iscat cu privire la promovarea magistraţilor la instanţa supremă,
că lipsa de consecvenţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dus la blocarea adoptării unui cadru legal şi regulamentar privind promovarea la instanţa supremă şi că pericolul cel mare vine din orgoliile dezlănţuite la fiecare pas important făcut în sistem.

Întrebat dacă toată această evoluţie a problemei, acutizată în ultimele luni, ar exista vreun "nod gordian", un "acar Păun", Horaţius Dumbravă a spus: "În mod evident, nimeni nu are de câştigat. Dimpotrivă, întreg sistemul are de suferit. Nodul gordian a fost tăiat în momentul în care MJ a decis să promoveze actul normativ, de fapt modificări aduse Legii 303/2004, prin ordonanţă de urgenţă. Sigur, s-ar putea vorbi de faptul că o astfel de reglementare ar fi trebuit să parcurgă procedura obişnuită a adoptării prin Legislativ. Însă, inconsecvenţa ICCJ, dar mai ales urgenţa şi gravitatea situaţiei în care se află în special Secţia penală a ICCJ - unde aproximativ 30 la sută din posturi sunt vacante, în condiţiile în care este cea mai încercată secţie în aceste luni, cu dosare de înaltă corupţie, cu zeci de recursuri în materia arestării preventive - fac, în opinia mea, să existe condiţiile constituţionale pentru adoptarea unei astfel de Ordonanţe de Urgenţă de către Executiv, mai ales că textul în sine reprezintă acordul de voinţă a aproape întregului sistem de justiţie".

Preşedintele CSM a afirmat că acum se poate spune că odată cu adoptarea Ordonanţei de Urgenţă, în măsura în care va fi adoptată de Executiv, se intră într-o etapă în sfârşit de promovare efectivă pe cele 12 posturi vacante la nivelul ICCJ pe baze obiective şi transparente.

Sâmbătă, în cadrul unei emisiuni la TVR, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara că "atât decizia în ce priveşte cine nu merge la ICCJ, cât şi decizia cine poate merge la ICCJ", trebuie să fie în competenţa CSM, fiind inacceptabilă dorinţa instanţei supremă de a desemna ea cine promovează.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de vineri seara, afirma că "avizul conform" propus de ea, pentru promovarea judecătorilor la ICCJ, "nu presupune afectarea atributului constituţional al Consiliului Superior al Magistraturii privind promovarea judecătorilor".

Consiliul Superior al Magistraturii şi conducerea ICCJ au fost de acord iniţial cu un proiect privind promovarea judecătorilor ICCJ, ulterior acordul a căzând din simplul motiv că instanţa supremă vrea să emită un aviz conform şi nu consultativ, astfel ca decizia de numire a magistraţilor la cea mai înaltă instanţă să-i aparţină.

Ministerul Justiţiei a promovat în Parlament proiectul, unde s-a blocat din cauza acestei divergenţe, MJ nevrând să renunţe la avizul doar consultativ pe care să-l aibă Colegiul de conducere a ICCJ în promovarea judecătorilor, în timp ce membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au început negocieri pentru a cădea la un consens.

Astfel, ministrul Predoiu a anunţat că este gata să promoveze un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, "dacă este nevoie", pentru a debloca promovarea judecătorilor la ICCJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici