CSM: Declaraţiile lui Ghiţă privind dosarul său, de natură să submineze autoritatea judecătorească

CSM a hotărât, luni, că declaraţiile lui Sebastian Ghiţă, conform cărora dosarul său ar fi fost constituit abuziv, în scop politic, iar judecătorii ar lucra sub presiunea procurorilor şi lucrătorilor din servicii, sunt nefondate şi tendenţioase şi de natură să submineze autoritatea judecătorească.

Urmărește
405 afișări
Imaginea articolului CSM: Declaraţiile lui Ghiţă privind dosarul său, de natură să submineze autoritatea judecătorească

Sebastian Ghiţă (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, luni, că afirmaţiile deputatului Sebastian Ghiță referitoare la activităţile desfăşurate de magistraţii investiţi cu soluţionarea unor cauze penale sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară ca urmare a solicitării din data de 25 iunie 2015 a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precizează CSM.

Inspecţia Judiciară a apreciat că afirmaţiile lui Ghiţă privind faptul că dosarul în care este cercetat de către Direcţia Naţională Anticorupţie este constituit abuziv, finalitatea acestuia fiind asimilată unui demers politic, precum şi lipsa de independenţă a judecătorilor determinată de presiunea exercitată de procurori şi lucrătorii din cadrul serviciilor specializate în culegerea de informaţii în vederea pronunţării unor hotărâri judecătoreşti favorabile acestora, sunt "nefondate şi tendenţioase, de natură a pune în discuţie deontologia profesională a judecătorilor şi procurorilor", arată CSM.

"Prin prisma funcţiei domnului Ghiţă Sebastian Aurelian, respectiv deputat în Parlamentul României, s-a apreciat că afirmaţiile sale au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze autoritatea judecătorească şi să aducă atingere independenţei sistemului judiciar. Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea judecătorilor şi procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege", arată sursa citată.

Totodată, CSM menţionează că, în perioada 2013 - 2015, Sebastian Ghiţă nu a adresat nicio sesizare Inspecţiei Judiciare prin care să reclame încălcarea responsabilităţilor profesionale de către judecătorii care au instrumentat şi soluţionat dosarele în care are calitatea de parte sau a dispoziţiilor referitoare la repartizarea aleatorie a dosarelor.

Plenul CSM a mai apreciat că declaraţiile deputatului Sebastian Ghiţă "au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său".

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de Sebastian Ghiţă, pe 24 iunie 2015, după ce a fost la DNA Ploieşti, în dosarul în care este urmărit penal, sub control judiciar, pentru fapte de corupţie, spălare de bani, evaziune şi coruperea alegătorilor.

"Ca urmare a afirmaţiilor domnului Sebastian Ghiţă Aurelian, deputat în Parlamentul României, emise în spaţiul public în data de 24 iunie 2015 şi preluate de mass-media, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Sebastian Ghiţă a fost pe 24 iunie la DNA Ploieşti, unde procurorii l-au anunţat că a fost extinsă urmărirea penală pe numele lui pentru noi fapte de corupţie comise de când acesta este parlamentar, dar şi înaintea mandatului şi, totodată, au extins şi sechestrul asigurător asupra bunurilor acestuia. De asemenea, procurorii au modificat unele dintre obligaţile controlului judiciar pentru Sebastian Ghiţă, acesta având interdicţie să desfăşoare activitate în calitatea de deputat, "în exercitarea căreia a săvârşit fapta", dar şi să părăsească localitatea Ploieşti fără a avea încuviinţarea prealabilă a anchetatorilor.

La ieşirea de la DNA, Sebastian Ghiţă a spus că noua măsură, de a nu părăsi Ploieştiul, a fost luată probabil pentru a fi umilit, pentru că nu a încălcat cu nimic cealaltă măsură, a interdicţiei de a părăsi ţara, din cadrul controlului judiciar.

"De data aceasta, domnul procuror Onea a crezut de cuviinţă că nu trebuie să părăsesc Ploieştiul. I-am solicitat explicaţii, mi-a spus că aşa crede dânsul, că dânsul este procuror, eu sunt cetăţean şi că drepturile şi libertăţile mele, într-o astfel de situaţie, când deschide un dosar, sunt la dispoziţia dânsului şi că nemulţumirile să le adresez Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a precizat Ghiţă.

Deputatul a mai spus că astăzi şi-a dat seama despre ce este vorba în dosarul în care este urmărit penal, precizând că, în ultimele două săptămâni, asupra sa au fost făcute presiuni constante.

"Şi pentru că sunt deputat în Parlamentul României - nu pentru că mi se întâmplă mie acest lucru, ci pentru că vi se poate întâmpla, oameni buni, oricăruia dintre voi, oricăruia din ţara asta i se poate întâmpla -, pentru că sunt deputat în Parlamentul României, trebuie să lupt cu ceea ce se întâmplă şi să spun că abuzurile asupra unui cetăţean nu pot fi tolerate de către societate, de către Parlament, de către partidele politice. Şi mai vreau să vă spun că astăzi mi-am dat seama că tot acest dosar este doar o etapă, un pas în to tceea ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, presiuni constante, continue", a mai spus Ghiţă.

Sebastian Ghiţă a spus că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susţinând că este un dosar politic care vizează "dărâmarea acestui guvern".

El a mai spus că, în ultimele două săptămâni, asupra sa au fost făcute presiuni constante, pentru a-l influenţa pe primul ministru să îşi dea demisia.

"Discuţii, întâlniri, ameninţări, luări la rost care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influenţa pe primul ministru să îşi dea demisia atunci când doresc procurorii, nu am această influenţă asupra primului ministru al României, chiar dacă dânşii cred asta. Nu o să intru în detalii, pentru că mai sunt multe alte lucruri pe care trebuie să vi le spun", a adăugat Ghiţă.

El a susţinut că a primit şi interdicţia de a-şi exercita mandatul de deputat şi că toate aceste măsuri sunt abuzive şi înalcă drepturile cetăţeanului.

"I-am spus procurorului că face teste şi nu cred că trebuie să fiu cobai eu sau alt deputat", a adăugat Ghiţă.

Deputatul a catalogat acuzaţiile procurorilor ca fiind "cât se poate de trase de păr şi nelalocul lor".

"Eu vreau să vă întreb, în 15 ani, ANAF, procurori, Daniel Morar n-au putut să ştie că nişte firme din România au făcut evaziune fiscală, trafic de influenţă, corupţie", a întrebat retoric Ghiţă, la ieşirea de la DNA.

El a mai afirmat că ştie ce vor oamenii din servicii şi procurorii. "Nu sunt un neiniţiat şi un necunoscător al oamenilor din servicii, al oamenilor din procuratură şi ştiu ce vor", a spus Ghiţă.

"Decizia mea e să fac o plângere procurorului general al României. Toată această nenorocire care se abate asupra României trebuie să se oprească şi cel chemat să facă acest lucru este procurorul general al României", a mai spus Ghiţă.

El a afirmat că, în opinia sa, "se încearcă o lovitură de stat" şi a spus că procurorii nu au dreptul să interzică unui parlamentar să-şi exercite atribuţiile.

"Trebuie să înţelegem că parlamentarii României oricât de corupţi, răi şi hoţi, oricât de urât îi arată procurorii, parlamentarii totuşi sunt aleşii oamenilor şi să-i interzici unui ales să meargă în Parlament este un atac la democraţie", a declarat el.

Ghiţă a atacat ancheta procurorilor, spunând că în dosar există declaraţiile unor martori sub acoperire "care declară tot ceea ce vor procurorii şi afirmând că persoane implicate în dosar au participat la fabricarea de probe în momentul în care au ştiut că poartă asupra lor echipament instalat de procurori.

"E momentul să le spunem procurorilor că atunci când fabrici probe acestea sunt infracţiuni", a spus Ghiţă.

Ghiţă a reafirmat că dosarul său este unul politic.

"Nu scrie justificarea pentru care eu nu pot vorbi cu Victor Ponta de aceea această chestiune mă face să cred că e un dosar politic, nu al meu, ci care vizează dărâmarea acestui guvern şi convingerea lui Victor Ponta că dacă nu-şi dă demisia atunci când vor aceşti oameni mama, cumnatul, sora, prieteni vor plăti", a mai spus Ghiţă.

Parlamentarul a arătat că dosarul său are ca miză demisia lui Victor Ponta.

"Mi s-a spus că nu voi păţi nimic din ce mi se întâmplă dacă Victor Ponta îşi dă demisia. (...) De două săptămâni politicieni, oameni din servicii şi procurori îmi atrag atenţia că voi avea probleme dacă Victor Ponta nu-şi dă demisia", a mai spus Ghiţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici