CSM: Raportul MCV are un număr redus de recomandări a căror implementare revine Consiliului

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată că raportul MCV, prezentat miercuri, are un număr redus de recomandări a căror implementare revine instituţiei, marea majoritate fiind adresate Legislativului şi Executivului.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului CSM: Raportul MCV are un număr redus de recomandări a căror implementare revine Consiliului

CSM: Raportul MCV are un număr redus de recomandări a căror implementare revine Consiliului (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Ca şi în ultimele rapoarte, Comisia Europeană constată menţinerea track recordului pozitiv la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ministerului Public în general, şi al Agenţiei Naţionale de Integritate şi salută rezultatele Consiliului Superior al Magistraturii în îndeplinirea rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei, dar şi în eficientizarea sistemului judiciar, formarea magistraţilor şi a grefierilor, precum şi practica disuasivă a Secţiilor CSM în materie disciplinară", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Reprezentanţii CSM precizează că raportul are în vedere o perioadă de referinţă mai mare de un an, Comisia analizând evoluţiile nu doar de la ultimul raport care a fost publicat la 30 ianuarie 2013, ci şi de la documentul dat publicităţii la 18 iulie 2012.

Sursa citată arată că referirile făcute către CSM sunt pozitive, iar raportul din acest an conţine un număr redus de recomandări a căror implementare revine Consiliului, "marea majoritate fiind adresate Legislativului şi Executivului".

Potrivit reprezentanţilor CSM, recomandările adresate puterilor legislativă şi executivă urmăresc consolidarea în continuare a rolului Consiliului.

"Spre deosebire de alte rapoarte anterioare, nu există recomandări adresate exclusiv CSM, recomandările privind reforma judiciară implicând colaborarea inter-instituţională a tuturor actorilor cu atribuţii în gestionarea sistemului judiciar", mai precizează sursa citată.

Totodată, reprezentanţii Consiliului arată măsurile propuse de Comisie sunt în consonanţă cu obiectivele instituţiei şi cu nevoile sistemului judiciar românesc," în vederea asigurării sustenabilităţii şi a ireversabilităţii reformei judiciare în România, întărirea statutului judecătorului şi procurorilor, şi a consolidării statului de drept şi a supremaţiei legii".

CSM a precizat că raportul va fi discutat în şedinţa de joi a Plenului, unde va fi adoptat şi publicat un punct de vedere instituţional, iar în perioada următoare instituţia va elabora un plan de măsuri pentru realizarea recomandărilor care intră în sfera sa de competenţă.

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului MCV, că există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România, el subliniind că modificările la Codul penal au generat "îngrijorări majore" în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei.

"Există încă îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate", a afirmat Mark Gray.

El a arătat că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor în decembrie 2013 la Codul penal "au dus la îngrijorări majore în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei".

Conform lui Gray, Comisia Europeană recomandă României ca în Codul de conduită al parlamentarilor să fie incluse dispoziţii cheie astfel încât să fie respectată independenţa justiţiei.

Mark Gray a subliniat că trebuie să fie asigurat faptul că legislaţia anticorupţie se aplică tuturor în mod echitabil.

CE nu a revizuit obiectivele din raportul MCV, acestea "au fost stabilite la momentul aderării", a spus Mark Gray, rugat să comenteze faptul că fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru şi Robert Cazanciuc au reclamat comisarului Viviane Reding că aceste obiective nu sunt fixe şi apar mereu noi chestiuni.

În rapoartele din ultimii 7 ani "recomandările au fost foarte clare" şi a fost stabilită o agendă pentru perioada următoare, a mai spus Gray.

Oficialul european a declarat că CE are o datorie către celelalte state membre şi către cetăţenii români şi bulgari, aceea ca procesul de reformă să continue, iar obiectivele să fie îndeplinite.

Purtătorul de cuvânt al CE a mai spus că rapoartele MCV vor continua cât timp va fi necesar pentru ca România şi Bulgaria să îndeplinească angajamentele luate la aderarea la Uniunea Europeană.

"Fie că vor fi îndeplinite anul viitor, fie că va fi nevoie de mai mult timp, depinde de cele două guverne. Comisia nu poate stabili când vor fi îndeplinite obiectivele şi recomandările", a declarat Gray, rugat să comenteze unele informaţii potrivit cărora rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria vor înceta în 2018.

Purtătorul de cuvânt al CE a anunţat că următorul raport a fost planificat peste aproximativ un an de zile, dar ţine de viitoarea Comisie să decidă exact când va fi publicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici