- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum reduce Guvernul cheltuielile bugetare în 2010?
Guvernul estimează că îngheţarea pensiilor, anularea de facilităţi sociale şi amânarea unor obligaţii ale statului vor reduce cheltuielile cu 13,5 miliarde lei (2,5% din PIB) şi că, în lipsa acestor măsuri, deficitul va urca la 8,4% din PIB, într-un an care va debuta cu scădere economică.
Cum reduce Guvernul cheltuielile bugetare în 2010? (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în prima şedinţă după votul de învestitură, Guvernul a decis, printre altele, îngheţarea pensiilor, inclusiv pentru grupele de muncă I şi II, a amânat până în 2011 achitarea contribuţiei de asigurări sănătate pentru pensii neimpozabile, a tăiat tichetele de masă, vacanţă şi cadou, a prelungit perioada de limitare a salariilor directorilor companiilor de stat şi membrilor CA şi a limitat alocaţiile pentru cercetare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Într-un document obţinut de MEDIAFAX, Guvernul apreciază că toate aceste măsuri se vor economisi de la buget aproximativ 13,5 miliarde lei (reprezentând circa 2,5% din PIB) şi că, în cazul neadoptării lor, deficitul bugetar s-ar majora cu acest procent şi ar ajunge la 8,4%, ceea ce ar duce la pierderea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale şi ar bloca relansarea economică.
Deficitul bugetar prevăzut pentru anul viitor de Guvern şi convenit cu FMI este de 5,9% din PIB.
Conform estimărilor Executivului, prin aceste măsuri vor fi diminuate veniturile la bugetul Fondului naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate (cu un minus de 2,4 miliarde lei) şi din TVA (-1,2 miliarde lei), concomitent însă cu scăderea cheltuielilor bugetului general consolidat, cu 17,1 miliarde lei.
Guvernul arată că România s-a angajat în acordul cu FMI să nu introducă sporuri nemonetare în salarizarea personalului bugetar, precum tichetele de masă, tichetele de vacanţă şi tichetele cadou, iar acordarea unor astfel de drepturi ar conduce la majorarea ponderii cheltuielilor cu personalul bugetar în produsul intern brut cu circa 1,6%, în condiţiile în care ponderea trebuie să scadă de la 9,2%, cât se estimează pentru 2009, la 8,7% în 2010.
"Deşi implementarea programului anticriză susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială a reuşit să ducă la normalizarea condiţiilor financiare, contracţia activităţii economice a fost mai gravă decât proiecţiile iniţiale. Se anticipează că mediul economic va continua să fie dificil şi în prima parte a anului 2010", se arată în document.
Guvernul prognozează că, în prima parte a anului 2010, tendinţa de contracţie a activităţii economice va continua, fiind posibil ca în primele două trimestre din anul viitor creşterile reale ale produsului intern brut să fie negative, dar ulterior va fi consemnată o uşoară creştere a produsului intern brut, în termeni reali, cu 1,3% faţă de 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO