Cum s-a desfăşurat intervenţia în cazul copilului de 3 ani care ar fi murit după ce a mâncat shaorma. SABIF face anchetă internă

Şeful Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABIF), Alis Grasu, a explicat, pentru MEDIAFAX, cum a decurs intervenţia cadrelor medicale în cazul copilului de 3 ani care ar fi decedat după ce ar fi consumat, alături de părinţi, shaorma. Anchetă internă la Serviciul de Ambulanţă.

Urmărește
3236 afișări
Imaginea articolului Cum s-a desfăşurat intervenţia în cazul copilului de 3 ani care ar fi murit după ce a mâncat shaorma. SABIF face anchetă internă

Cum s-a desfăşurat intervenţia în cazul copilului de 3 ani care ar fi murit după ce ar fi mâncat shaorma. SABIF face anchetă internă

Potrivit lui Alis Grasu, primul apel prin 112 a sosit marţi dimineaţă.

"În jurul orei 5.30 s-a primit o solicitare prin 112 în oraşul Pantelimon pentru 3 persoane, 2 adulţi şi un copil care prezentau dureri abdominale. Cazul a fost încadrat ca şi consultaţie la domiciliu. Urgenţă de cod verde, colică abdominală. Cazul a fost repartizat imediat, adică în acelaşi timp în care s-a înregistrat, unui echipaj de consultaţii la domiciliu cu medic aparţinând ambulantei private HIPOCRAT 2000 aflată în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Ilfov şi dispecerizată de Serviciul de Ambulanţă conform legii. Echipajul a ajuns repede la caz şi s-a şi anunţat după efectuarea cazului liber la adresă încheindu-şi programul de lucru", a declarat, pentru MEDIAFAX, Alis Grasu, directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.

La scurt timp după prima intervenţie a echipajului de ambulanţă, de la aceeaşi adresă este solicitat din nou sprijin medical din partea părinţilor. De data aceasta medicul solicită Serviciului de Ambulanţă Bucureşti o autospecială de transport pentru cele trei persoane, dar fără echipaj medical.

"În jurul orei 8.00 se solicită o altă ambulanţă în oraşul Pantelimon pentru 3 persoane care prezentau semnele unei boli diareice. Cazul este repartizat tot unui echipaj de consultaţii la domiciliu, urgenţă de cod verde. Echipajul care era cel mai apropiat era tot un echipaj al ambulanţei HIPOCRAT 2000. În jurul orei 9.20 se solicită de către medicul de consultaţii care a ajuns la caz o maşină de transport neasistat, doar cu ambulanţier, care să transporte toate cele 3 persoane la Spitalul Matei Balş cu diagnosticul de toxinfecţie alimentară. Pacienţii erau stabili. Nu existau resurse libere pentru transportul neasistat şi cazul a putut fi tranferat la o maşină de transport neasistat la ora 11.59. Solicitările de transport neasistat nu sunt cazuri de urgenţă şi sunt efectuate de ambulanţe care nu au voie să folosească mijloace de avertizare luminoase şi sonore", spune şeful SAB-IF.

După câteva ore, părinţii sună din nou după ajutor comunicând dispecerului faptul că starea de sănătate a copilului este din ce în ce mai gravă.

"Se înregistrază o revenire la ora 12.00 care nu aduce însă niciun element de gravitate a pacienţilor iar operatoarea comunică solicitatorului că la caz deja a plecat o ambulanţă de transport care va ajunge în scurt timp. La ora 12.10 se înregistrează o a doua revenire în care se spune că starea copilului s-a agravat. Operatoarea încearcă să afle în cât timp ajunge ambulanţa repartizată dar nu anunţă medicul coordonator de agravarea cazului. Ambulanţa de transport ajunge în 10 minute de la a doua revenire iar după preluarea copilului cu mama, în timpul transportului, ambulanţierul cere dispeceratului acordul de a folosi girofarul şi sirena pentru că are un caz mai greu, spune prin staţie. Dispecera întreabă ambulanţierul despre ce este vorba, ambulanţierul nu mai răspunde şi i se fac mai multe apeluri şi ajunge la spitalul Matei Balş", a precizat Alis Grasu.

Evenimentele petrecute în urmă cu o săptămână au condus la demararea unor anchete atât din partea organelor judiciare, cât şi la nivelul Serviciului de Ambulanţă. Dacă cercetările interne vor scoate la iveală faptul că angajaţii Serviciului de Ambulanţă nu au acţionat conform regulamentului atunci sancţiunile pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă.

"Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov s-a autosesizat încă de la producerea evenimentului şi a anunţat Direcţia de Sănătate Publică pentru cele 3 cazuri de toxinfecţie alimentară si tot ceea ce s-a întâmplat şi a declanşat procedura de analiză a cazului. S-au cerut note de revolvare a cazului la Ambulanţa HIPOCRAT 2000 cu privire la activitatea medicilor care au intervenit la această solicitare, de la operatoarele care au înregistrat fişele de solicitare şi revenirile, de la ambulanţierul de pe maşina de transport. După finalizarea cercetării administrative, dacă vor fi identificate aspecte care încalcă procedura de lucru sau regulamentul intern se va proceda conform Codului Muncii. În paralel este şi o anchetă a Parchetului. Deja s-a primit adresă pentru a răspunde la întrebări şi a trimite toate documentele pe care le deţinem în legătură cu acest caz", a completat Grasu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au cerut o expertiză toxicologică în cazul băieţelului de trei ani care ar fi murit după ce a mâncat o shaorma, fiind deschis şi un dosar penal pentru moarte suspectă. Intoxicaţia alimentară care ar fi condus la decesul copilului de 3 ani este pusă pe seama unor substanţe suspecte care s-ar fi aflat în compoziţia produsului de tip fast-food. Până la acest moment, analizele efectuate de Institutul de Medicină Legală nu au fost finalizate pentru a se trage o concluzie privind cauza morţii copilului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici