Curtea Constituţională: Numirea de către Parlament a unor membri ai CNA este constituţională

Curtea Constituţională a decis, joi, cu majoritate de voturi, că Hotărârea Parlamentului din 30 octombrie privind numirea unor membri ai CNA este constituţională, respingând astfel sesizarea deputaţilor PDL.

Urmărește
540 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională: Numirea de către Parlament a unor membri ai CNA este constituţională

Curtea Constituţională: Numirea de către Parlament a unor membri ai CNA este constituţională (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Curtea Constituţională (CC) a luat, joi, în discuţie sesizarea de neconstituţionalitate formulată de deputaţii PDL în cazul Hotărârii Parlamentului din 30 octombrie privind numirea unor membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională reţinând că, potrivit jurisprudenţei sale, pot fi supuse controlului de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori sau principii constituţionale sau organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor de rang constituţional, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului 44/2012. Considerentele care au stat la baza acestei soluţii au avut, în principal, în vedere faptul că autoritatea publică vizată, Consiliul Naţional al Audiovizualului-autoritate publică autonomă sub control parlamentar - nu este reglementată în Legea fundamentală, nefiind aşadar de rang constituţional şi că procedura de numire a membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului este de rang legal", se arată într-un comunicat de presă al CC.

Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie.

Potrivit sesizării formulate de deputatii PDL, hotărârea privind numirea unor membri în CNA ar încălca dispoziţiile articolului 1, alineatele 3 şi 5 din Constituţie.

Majoritatea judecătorilor Curţii Constituţionale au apreciat că sesizarea deputaţilor PDL este inadmisibilă.

"Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se va aduce la cunoştinţa celor două Camere ale Parlamentului şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I", se mai arată în comunicatul citat.

În 30 octombrie, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat pe Viorel-Vasile Buda (PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern) în calitate de membri titulari ai CNA.

Totodată, plenul reunit i-a votat pe Nicoleta Nicolae Ioana (PNL), Orsolya Eva Borsos (UDMR), Gheorghe Bălăşoiu (PSD), Mircea Valeriu Deacă (Preşedinţie) şi Alexandru Ion Giboi (Guvern) în calitate de membri supleanţi ai CNA.

Candidaţii propuşi de PDL, respectiv Ioan Onisei - membru titular şi Marius Iuraşcu - supleant, nu au întrunit voturile necesare validării, ca şi Avram Crăciun - membru titular propus de UNPR.

Potrivit Legii audioviziualului, candidaturile se aprobă cu voturile majorităţii parlamentarilor prezenţi. Votul a fost secret, cu buletine de vot.

Cei şase noi membri ai CNA, care au un mandat de şase ani, au fost numiţi în condiţiile în care mandatele a şase membri titulari ai Consiliului expiră în decembrie. Cei şase membri ai CNA ale căror mandate expiră în decembrie sunt Răsvan Popescu (preşedintele CNA), Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deacă, Constantin Duţu şi Lorand Turos.

În urma votului dat de plenul Parlamentului, doar Răsvan Popescu şi Lorand Turos îşi vor continua activitatea în CNA.

Răsvan Popescu şi-a început activitatea în CNA în anul 2000, numărându-se printre cei mai longevivi membri ai Consiliului. Popescu este şi preşedinte al CNA din anul 2007.

Lorand Turos şi-a început efectiv activitatea în CNA în martie 2012. Propus de UDMR, Lorand Turos a fost numit de Parlament membru titular în CNA pentru perioada de mandat rămas după ce Attila Szasz, fost membru al Consiliului, şi-a dat demisia. La momentul numirii sale, Lorand Turos ocupa funcţia de director executiv comercial al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii.

În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mălaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul său va expira în 2018.

Numirea în plenul Parlamentului a noilor membri ai CNA Viorel Vasile Buda, Lorand Turos, Maria Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea şi Laura Corina Georgescu vine după ce pe pe 23 octombrie aceştia au fost validaţi de Comisiile parlamentare pentru Cultură. Atunci, votul s-a dat în absenţa PDL, partid care la momentul respectiv analiza dacă are temei legal să conteste un eventual vot al plenului, în privinţa noilor membri ai CNA, la Curtea Constituţională.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, CNA este compus din 11 membri şi este numit de Parlament, la propunerea: Senatului - 3 membri; Camerei Deputaţilor - 3 membri; Preşedintelui României - 2 membri; Guvernului - 3 membri.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici