- Home
- Social
- CONSTANŢA, (04.04.2017, 16:29)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce a considerat instanţa că Mircea Băsescu trebuie să rămână în închisoare
Magistraţii Tribunalului Constanţa au apreciat că Mircea Băsescu nu poate fi eliberat condiţionat deoarece, deşi a executat fracţiunea de pedeapsă stabilită de lege, „această perioadă nu este suficientă pentru a se concluziona asupra perspectivelor de reintegrare socială”, se arată în motivare.
Urmărește
638 afișări
De ce a considerat instanţa că Mircea Băsescu trebuie să rămână în închisoare
În motivarea deciziei, magistraţii Tribunalului Constanţa, care au decis că Mircea Băsescu nu poate fi eliberat condiţionat, arată că fratele fostului preşedinte Traian Băsescu a executat fracţia prevăzută de lege, dar singurul aspect ce trebuie avut în vedere în cauză este îndeplinirea condiţiilor subiective prevăzute de lege, respectiv dacă „este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Raportându-se strict la perioada pe care o mai are acesta de executat din pedeapsa aplicată, adică până la data de 10 iunie 2019, Tribunalul Constanţa a considerat că perioada executată efectiv nu poate determina un observator obiectiv să aprecieze asupra faptului că acest interval de timp de la momentul încarcerării şi până în prezent a atins unul dintre dezideratele esenţiale, respectiv scopul pedepsei.
„Mai mult, trebuie sesizat că, în baza art.72 Cod penal, s-a dedus din pedeapsa închisorii perioada reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu, cu începere de la data de 19.06.2014 până la data de 24.06.2015 inclusiv, atât arestul preventiv cât şi arestul la domiciliu se deduc în mod similar din pedeapsă, însă nu se poate ignora faptul că intimatul condamnat a executat în arest la domiciliu o perioadă de 7 luni, din perioada de 1 an şi 5 luni, considerată executată din întreaga pedeapsă de 4 ani închisoare. Împlinirea fracţiei prevăzută de lege creează exclusiv o vocaţie persoanei private de libertate şi nu un drept, de a fi liberată din starea de deţinere, înainte de executarea integrală a pedepsei”, se arată în motivarea instanţei.
Magistraţii au explicat că aceasta perioadă petrecută în arest la domiciliu este luată în considerare la fracţia legală prevăzută pentru liberarea condiţionată, însă instanţa este cea care apreciază dacă perioada executată este suficientă, iar intervalul de timp în care condamnatul a fost efectiv monitorizat şi supravegheat a fost sau nu îndestulător pentru a se considera că pedeapsa aplicată şi-a îndeplinit scopul prevăzut de lege, în raport de gravitatea faptei pentru care a fost judecat şi pentru care a primit pedeapsa.
„Având în vedere durata de pedeapsă executată până în prezent, perioada în care petentul a fost autorul unui comportament corespunzător, se constată că această perioadă nu este suficientă pentru a se concluziona asupra perspectivelor de reintegrare socială a condamnatului. Continuarea executării pedepsei reprezintă soluţia oportună şi legală pentru a exista certitudini că persoana în cauză se va redresa, va dobândi un ansamblu de valori morale şi sociale necesare pentru evitarea în momentul părăsirii locului de deţinere a săvârşirii altor infracţiuni şi, totodată, pentru integrarea corespunzătoare în colectivitatea de care, în prezent, este izolat”, se mai precizează în motivare.
Astfel, Tribunalul Constanţa a considerat că Mircea Băsescu, aflat la a doua solicitare de eliberare condiţionată, trebuie să rămână în continuare în executarea pedepsei, motiv pentru care a admis contestaţia formulată de DNA Constanţa.
Până la împlinirea cuantumului pedepsei au mai rămas doi ani şi doi luni, instanţa stabilind un termen de trei luni, după care se poate reitera propunerea de liberare condiţionată, respectiv după data de 29 iunie.
Mircea Băsescu a fost condamnat, în luna iunie a anului trecut, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel. În prezent el execută pedeapsa în regim deschis.
De la condamnare şi până în prezent el a executat efectiv 238 de zile de închisoare, a fost la muncă, având un câştig de 30 de zile, şi s-a aflat în arest preventiv 371 de zile, executând, astfel, în total 639 de zile, adică fracţia prevăzută de lege.
Citeşte şi: De ce nu vor procurorii DNA să fie eliberat Mircea Băsescu / Instanţa se va pronunţa pe data de 29 martie
Citeşte şi: Motivare: Mircea Băsescu poate fi eliberat pentru că a avut o evoluţie corespunzătoare a conduitei
Citeşte şi: Mircea Băsescu nu va fi eliberat condiţionat, decizia Tribunalului Constanţa fiind definitivă
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe