- Home
- Social
- CONSTANŢA, (23.02.2017, 12:56)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Motivare: Mircea Băsescu poate fi eliberat pentru că a avut o evoluţie corespunzătoare a conduitei
Mircea Băsescu poate fi eliberat din închisoare pentru că, în opinia magistraţilor Judecătoriei Medgidia, timpul executării pedepsei a fost "suficient pentru reeducarea acestuia”, condamnatul dând "dovezi temeinice de îndreptare”.
Urmărește
825 afișări
Motivare: Mircea Băsescu poate fi eliberat pentru că a avut o evoluţie corespunzătoare a conduitei (Imagine: Liviu Adascalitei/ Foto Mediafax)
Judecătoria Medgidia a admis, săptămâna trecută, propunerea de eliberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, astfel că fratele lui Traian Băsescu poate fi eliberat din închisoare.
Decizia magistraţilor nu a fost definitivă, fiind atacată de Direcţia Naţională Anticorupţie.
În motivarea deciziei Judecătoriei Medgidia se arată că instanţa a apreciat că cerinţele liberării condiţionate sunt favorabile condamnatului.
Mircea Băsescu trebuie să execute 487 de zile de închisoare, iar el a executat efectiv 238 de zile de închisoare, a fost folosit la muncă, având un câştig de 30 de zile, s-a aflat în arest preventiv 371 de zile, rezultând, în total, 639 de zile de închisoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
"Întrucât condamnatul a executat până la această dată fracţia prevăzută de lege, singurul aspect ce trebuie avut în vedere în cauză este îndeplinirea condiţiilor subiective prevăzute de lege, respectiv dacă este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele penale. Având în vedere acest aspect, instanţa reţine că deţinutul nu este recidivist şi că pe timpul executării pedepsei a avut o conduită corespunzătoare. A fost inclus în programele obligatorii de adaptare la viaţa instituţionalizată”, se arată în motivarea instanţei, în care se mai precizează că instanţa a apreciat că timpul efectiv executat de Mircea Băsescu a fost suficient pentru reeducarea acestuia.
"Conform procesului verbal al Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, rezultă că deţinutul se află la a doua analiză, execută pedeapsa în regim semideschis, nu este recidivist, a avut o conduită corespunzătoare în perioada amânării, nu a fost sancţionat, a fost recompensat o dată, a continuat să participe la activităţi lucrative şi educaţionale, iar Comisia din Penitenciar, în unanimitate, a propus liberarea condiţionată a condamnatului având în vedere că a dat dovezi temeinice de îndreptare şi a fost recompensat”, se menţionează în motivarea instanţei.
Drept urmare, analizând propunerea de liberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, instanţa a apreciat că aceasta este întemeiată şi a admis-o, fiind întrunite cerinţele legii.
Este a doua solicitare de punere în libertate a lui Mircea Băsescu admisă de Judecătoria Medgidia, după cea din data de 6 octombrie. Nici atunci hotărârea nu a fost definitivă, fiind contestată de DNA, contestaţie admisă apoi, în luna noiembrie, de Tribunalul Constanţa, astfel că fratele fostului preşedinte al României a rămas în închisoare. Tribunalul Constanţa şi-a motivat decizia susţinând că acesta nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată de patru ani de închisoare şi-a atins scopul preventiv, în condiţiile în care şapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu.
Mircea Băsescu a fost condamnat, în luna iunie a anului trecut, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel. În prezent el execută pedeapsa în regim deschis.
Citeşte şi: FOTO Trafic deviat în Râmnicu Sărat după ce o maşină a căzut într-o groapă formată într-o parcare
Citeşte şi: DIZGRAŢIAŢII. Povestea singurului român care a reuşit să câştige cel mai dur maraton din lume. Tibi Uşeriu, drumul de la infractor la campion: "10 ani am lipsit de la apel din propria tinereţe"
Citeşte şi: Preşedintele CSM, la bilanţul DNA: "Am judecat multe cauze de corupţie, dar niciodată fabricate"
Citeşte şi: Klaus Iohannis, la bilanţul DNA: DNA rămâne o instituţie cheie, cu un rol esenţial în combaterea corupţiei
Citeşte şi: Procurorul şef al DNA: O treime dintre cei trimişi în judecată aveau funcţii de conducere/ Sechestre în valoare de 667 milioane de euro
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe