Deputat PNL, despre criza citostaticelor: Pintea pasează din nou responsabilitatea pe medici

Deputatul PNL Antoneta Ioniţă afirmă că deşi ministrul Sănătăţii Sorina Pintea susţine că nu a primit nicio solicitare pentru medicamente oncologice, Comisia de Oncohematologie pediatrică a transmis un document la Minister. Deputatul o acuză pe Sorina Pintea că pune responsabilitatea pe medici.

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL, despre criza citostaticelor: Pintea pasează din nou responsabilitatea pe medici

Deputat PNL, despre criza citostaticelor: Pintea pasează din nou responsabilitatea pe medici

"Ministrul Sorina Pintea susţine public că Ministerul Sănătăţii nu a primit nicio informare despre absenţa vreunui medicament. Realitatea arată, însă, cu totul altfel. Comisia de Oncohematologie pediatrică, întrunită pe 27 mai 2019 într-o şedinţă la care au participat şi toţi şefii de secţii de oncologie pediatrică din ţară, a constatat absenţa mai multor citostatice, aprovizionarea discontinuă, finanţarea insuficientă sau imposibilitatea de a achiziţiona anumite medicamente, pentru că Ministerul Sănătăţii nu le-a stabilit preţul. Membrii comisiei au atras atenţia că, din cauza imposibilităţii unui tratament continuu, rezultatele terapeutice sunt compromise. Cu alte cuvinte, efectul tratamentului nu este cel scontat", arată un comunicat al deputatului PNL, Antoneta Ioniţă, remis, vineri, MEDIAFAX.

Ea mai transmite că, deşi solicitarea Comisiei a fost transmisă Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală a Ministerului Sănătăţii, ministrul Sorina Pintea susţine că nu a primit o solicitare pentru medicamente oncologice pentru copii şi pune responsabilitatea pe seama medicilor, pentru a găsi alţi vinovaţi.

"Toate acestea, precum şi multe alte constatări au fost transmise printr-un document către Direcţia Generală de Asistenţă Medicală a Ministerului Sănătăţii. Documentul a fost înregistrat la minister, pe 10 iunie 2019. După 10 zile, doamna ministru Sorina Pintea susţine public că Ministerul Sănătăţii nu a primit nicio solicitare de a aduce vreun medicament pentru tratamentul oncologic al copiilor şi pasează din nou responsabilitatea pe umerii medicilor, găsiţi vinovaţi că nu cer citostaticele", a mai transmis deputatul liberal.

Potrivit deputatului PNL, viaţa a 5.000 de copii bolnavi de cancer sunt afectaţi de criza citostaticelor în România.

"Ori doamna ministru nu a fost informată de adresa de la Comisia de Oncohematologie pediatrică, ceea ce demonstrează lipsa de comunicare şi nepăsarea din Ministerul Sănătăţii, ori ştie şi refuză să recunoască realitatea, aşa cum a mai făcut. În oricare dintre cele două variante, doamna ministru Pintea ar trebui să nu uite nicio clipă că vorbim despre viaţa celor aproximativ 5.000 de copii bolnavi de cancer din România, cărora Ministerul Sănătăţii le compromite tratamentul şi a căror speranţă se leagă fie de familii, fie de ONG-urile care le asigură medicamente", conform sursei citate.

"Minciună sau ignoranţă? Cum poate fi catalogată poziţia oficială a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, faţă de criza medicamentelor citostatice necesare în tratamentul copiilor bolnavi de cancer? Când în şase dintre cele nouă centre de tratament de specialitate din ţară sunt reclamate lipsuri în aprovizionarea cu citostatice, cum poţi, oare, să convingi familiile copiilor diagnosticaţi cu această cumplită boală că pot spera?", arată comunicatul deputatului PNL de Brăila.

Joi, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat că are cunoştinţă de faptul că există probleme la nivelul unor unităţi sanitare în asigurarea citostaticelor, însă că Ministerul Sănătăţii nu poate demara achiziţii în lipsa unor date legate de cantităţile necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, întrucât Comisia de Oncohematologie nu a putut pune la dispoziţia ministerului datele necesare pentru demararea achiziţiei de citostatice, ”Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să ceara unităţilor sanitare din subordine un estimat al necesarului de citostatice pentru 3, respectiv 12 luni”.

Reprezentanţii ministerului au transmis că, până la finalul acestei săptămâni, va fi publicat în Monitorul Oficial Ordinul de ministru pentru schimbarea CIM (codul individual al Medicamentului) a produsului Cisplatin, urmând să fie achizitionate 40.000 de fiole.

„De asemenea, produsul Asparaginase are preţ aprobat pentru achiziţia în baza unei Autorizatii de Nevoi Speciale, urmând să intre în ţară 300 de cutii săptămâna viitoare”, se precizează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici