Deputaţii au adoptat proiectul care prevede despăgubirea în cazul daunelor provocate de urşi

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede despăgubirea în cazul daunelor materiale, precum şi în cazul vătămării fizice provocate de urşi. De asemenea, proiectul modifică anumite reguli de vânătoare.

Urmărește
528 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au adoptat proiectul care prevede despăgubirea în cazul daunelor provocate de urşi

Sursa: Profimediaimages

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, cu 252 de voturi "pentru".

Astfel, prin prezentul proiect de lege se propune modificarea articolul 13 din legea 407/2006, deoarece "pagubele produse de animale nu se delimitează numai la culturi agricole, silvice şi la animale domestice, ci şi la accidente auto, omucideri sau vătămări corporale produse de urşi”.

Legea în vigoare prevede că despăgubirile pot fi acordate doar de către conducătorii structurilor teritoriale ale Ministerului Apelor şi Pădurilor, iar potrivit expunerii de motive, documentele necesare despăgubirii în caz de daune ajung greu la gărzile forestirere ale Ministerului Apelor şi Pădurilor şi de multe ori incomplete, fiind imposibilă despăgubirea.

Proiectul adoptat de Cameră modifică şi definiţia vânătorii.

"Vânătoare este acţiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, aflate în stare de libertate, însă nu constituie acţiune de vânătoare capturarea autorizată a exemplarelor din speciile de interes cinegetic în scop ştiinţific, urmată de eliberarea acestora, precum şi îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora ori imobilizarea animalelor a căror viaţă ori integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane realizate cu orice mijloace legale de protecţie şi imobilizare, de către personalul autorizat al Ministerului Afacerilor Interne în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu", se arată în proiectul de lege.

Pentru facilitarea procesului de despăgubire, "se impune ca pagubele cauzate de exemplare din specia de faună de interes cinegetic să fie compensate direct şi în cel mai scurt timp de către autoritatea publică deconcentrată pentru silvicultură, care prin organele sale teritoriale poate să acţioneze prompt", se arată în expunera de motive a proiectului de lege.

De asemenea, în cazul unui accident de circulaţie cu un specimen din fauna cinegetică , pagubele rezultate sunt suportate de administratorul drumului dacă nu sunt montate indicatoare inscripţionate cu avertizarea "atenţie animale".

La articolul 13, din legea 407/2006, se adaugă un nou alineat care prevede că se pot da despăgubiri şi daune morale pentru persoanele care sunt vitcima unui atac din partea animalelor, în caz de rănire sau deces.

Totodată, potrivit articolului III modificat, "reactualizarea delimitării fondurilor cinegetice şi stabilirea suprafeţelor acestora pe categorii de proprietari şi de folosinţă se face în condiţiile Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr 407/2006, de către administrator, în termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi ori de cîte ori este necesar ca urmare a modificării condiţiilor de mediu sau a structurii supfrafeţelor fondurilor cinegetice".

"În interesul protejării faunei şi florei sălbatice, al conservării habitatelor naturale, pentru prevenirea producerii unor daune importante, în interesul sănătăţii şi securităţii publice sau pentru alte raţiuni de interes public major, pe suprafeţele din perimetrul intravilan construit sau împrejmuit, aeroporturi, gări, unităţi militare, recoltarea exemplarelor din speciile de faună sălbatică, a pisicilor şi a câinilor hoinari se realizează în condiţiile prezentei legi şi ale cotelor de recoltă sau ale derogărilor aprobate de gestionarul fondului cinegetic limitrof, pe baza unui contract de prestări servicii, cu respectarea prevederilor legale în domeniul achiziţiilor publice, la solicitarea consiliului local sau a administraţiei suprafeţei împrejmuite, după caz, şi cu acordul prealabil al proprietarului de teren",se arată în articolul 34, punctul 1, modificat.

De asemenea, articolul 42, literea m) se modifică astfel: "vânătoarea la lumina farurilor sau a dispozitivelor de iluminare, cu excepţia situaţiilor de urgenţă stabilite prin derogări acordate de autoritatea publică centrală care răspunde de mediu pentru recoltarea exemplarelor din specia mistreţ în vederea prevenirii pagubelor sau pentru combaterea epizootiilor, şi vânătoarea prin folosirea dispozitivelor prevăzute în lege"

Proiectul de lege a fost iniţiat de 18 parlamentari PSD şi ALDE şi urmează să fie trimis preşedintelui României spre promulgare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici