Deputaţii s-au OPUS liberalizării pieţei gazelor, care era programată pentru 1 aprilie

Deputaţii reuniţi marţi în Comisia pentru Industrii şi Servicii au respins raportul de modificare a Legii Energiei, ceea ce înseamnă că liberalizarea pieţei gazelor se amână pentru o dată ce va fi anunţată ulterior.

Urmărește
1273 afișări
Imaginea articolului Deputaţii s-au OPUS liberalizării pieţei gazelor, care era programată pentru 1 aprilie

Deputaţii s-au OPUS liberalizării pieţei gazelor, care era programată pentru 1 aprilie

„Am respins acest raport, pentru că altfel ar fi avut loc un impact deosebit de puternic asupra consumatorilor, în special a celor casnici. Aşteptăm o argumentaţie mai solidă din partea Guvernului şi ANRE (n.n. - Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) şi vrem să vedem şi strategia energetică. Deja sunt semnale că s-au cerut majorări şi cu peste 70% a preţurilor la gaze, ceea ce noi nu putem să acceptăm”, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul Sorin Bumb, după şedinţa Comisiei pentru Industrii.

Oficialul a precizat că iniţiatorii modificării Legii Energiei (Guvernul României, printr-o Ordonanţă de Urgenţă) „vor trebui să vină cu un raport mai convingător” şi „să prevadă măsuri concrete pentru atenuarea impactului scumpirii gazelor asupra populaţiei”.

La 1 aprilie era programată liberalizarea completă a pieţei gazelor, ceea ce presupune că inclusiv populaţia - consumatorii casnici - ar plăti acest combustibil la preţul pieţei, fără a mai beneficia de măsuri de protecţie faţă de eventualele fluctuaţii.

La sfârşitul săptămânii trecute, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a anunţat că piaţa de gaze nu e pregătită pentru liberalizarea completă, prevăzută pentru data de 1 aprilie 2017, şi a solicitat o amânare a acestui termen, estimând în caz contrar creşteri dramatice de preţuri mai ales în iarna următoare.

„Trebuie menţionat faptul că preţul gazelor naturale din import este stabilit printr-un mecanism care are în vedere corelarea cu preţul petrolului (media pe ultimele 9 luni) şi cursul leu/dolar USD”, a precizat federaţia ACUE.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru sezonul rece 2017-2018, „prognozele privind preţul de import al gazelor naturale – care (în absenţa unui preţ corect al gazului din producţia internă, rezultat al cererii şi ofertei într-o piaţă lichidă şi funcţională) va rămâne singurul preţ de referinţă pe piaţa gazelor naturale – indică pentru sfârşitul anului o creştere extrem de importantă a costului gazului natural ca marfă (aproximativ 100 lei/MWh în trimestrul 3 şi 104 lei/MWh în trimestrul 4)”, au avertizat reprezentanţii furnizorilor de utilităţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici