- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.10.2013, 11:16)
- Livia Ispas , Catalin Lupasteanu
Deputatul Miron Mitrea, audiat la DNA în dosarul în care este acuzat de corupţie: Am semnat că am studiat probele din dosarul privind casa mamei mele
Deputatul PSD Miron Mitrea s-a prezentat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de corupţie. Mitrea a declarat, la ieşirea de la DNA, că a fost chemat de procurori pentru a semna procesul verbal de luare la cunoştinţă a probelor din dosarul în care este acuzat de corupţie privind lucrări la casa mamei sale.
Urmărește
593 afișări
Deputatul Miron Mitrea, audiat la DNA în dosarul în care este acuzat de corupţie (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Miron Mitrea a spus că a semnat procesul verbal de luare la cunoştinţă a actelor de urmărire şi a probelor din acest dosar, astfel că urmează să fie trimis în judecată de procurorii anticorupţie.
Mitrea a mai spus că dosarul a rămas "exact la fel" ca atunci când a fost restituit de judecătorii instanţei supreme procurorilor DNA în vederea refacerii urmăririi penale. El a precizat că, la un moment dat, prejudiciul din acest dosar fusese scăzut de la nouă miliarde de lei vechi la cinci miliarde de lei vechi, dar în prezent a fost urcat din nou la suma iniţială.
Deputatul a adăugat că ancheta în acest caz a fost începută în 2005 şi nu este finalizată nici în prezent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
UE „regretă” majorarea taxelor vamale şi se pregăteşte să riposteze „ferm” dacă va fi vizată
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
În 26 aprilie 2012, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, în dosarul privind fapte de corupţie. Dosarul a fost retrimis de instanţă la procurori pentru refacerea actului de sesizare, judecătorii apreciind că au fost anumite vicii de procedură în faza de urmărire penală.
"Mi-au dat un proces-verbal că reiau dosarul. Eu le-am spus în scris ce cred despre ce fac ei. Le-am spus să fie mai atenţi la procedură. Acum au început din nou, ok, în regulă", spunea atunci Miron Mitrea, la ieşirea de la DNA.
Miron Mitrea preciza, în legătură cu acuzaţia de obţinere a unor foloase pentru o locuinţă a mamei sale, din localitatea ilfoveană Voluntari, de la Paula Irina Jianu, că lucrarea a fost plătită la valoarea ei, dar procurorii au ţinut neapărat să o interpreteze. Acesta arăta că o cunoaşte bine pe Irina Paula Jianu şi că a lucrat cu ea timp de doi ani.
În 31 ianuarie 2011, un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Direcţia Naţională Anticorupţie, apreciind că sunt anumite vicii de procedură. Decizia a fost contestată de DNA la completul de cinci judecători al ICCJ, care a stabilit, cu două voturi împotrivă (judecătorii Aida Popa şi Ionuţ Matei) şi trei pentru (judecătorii Mariana Ghena, Georgeta Barbălată şi Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.
Completul de trei judecători stabilise că organele de urmărire penală i-au încălcat senatorului PSD Miron Mitrea dreptul la apărare, astfel că s-a dispus restituirea dosarului acestuia la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.
Fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, în prezent deputat, Miron Mitrea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 5 martie 2009, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Alături de Miron Mitrea au mai fost trimişi în judecată fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu, precum şi fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari Nicolae Popescu.
Irina Jianu a fost acuzată de dare de mită, folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţilor, iar fostul arhitect şef al Primăriei Voluntari, de fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. Procurorii anticorupţie au precizat că această sumă a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societăţile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls şi Regal Glass, toate din Bacău, la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.
(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe