- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.07.2012, 15:42)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dezbatere privind înlocuirea Fântânii Dunărea de la Universitate. Ce spune arhitectul-şef al Capitalei despre proiect
Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a participat la o dezbatere privind înlocuirea Fântânii Dunărea de la Universitate cu una "săltătoare", în condiţiile în care au început lucrările în zonă.
Urmărește
718 afișări
Dezbatere privind înlocuirea Fântânii Dunărea de la Universitate. Ce spune arhitectul-şef al Capitalei despre proiect (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)
Grupul de iniţiativă SOS Fântâna, creat odată cu apariţia în presă a informaţiilor privind desfiinţarea fântânii de la Universitate, ce ar urma să fie înlocuită cu jeturi de apă care ţâşnesc direct din asfalt, potrivit imaginilor proiectului, a organizat, joi seară, o dezbatere, la care a participat şi arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.
Lucrări de reasfaltare în jurul fântânii sunt în desfăşurare de la începutul lunii. În zonă au fost puse garduri, cu meşe cu fotografia noii fântâni şi numele firmei Tehnologica Radion, care desfăşoară lucrările. Activiştii au chemat poliţia când au văzut că s-a început schimbarea dalelor, fiind ridicate ulterior şi băncile de piatră din jurul fântânii, dar nu se ştie până în prezent în baza cărei autorizaţii şi-a început firma proiectul anunţat în imaginea de pe meşe. Aceeaşi imagine cu fântâna săltătoare care ar urma să fie amplasată în Piaţa 21 Decembrie au apărut şi în presă, de la sfârşitul lunii iunie, ca sursă a lor fiind indicată Primăria Municipiului Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Reprezentanţi ai unor ONG-uri care activează în domeniul patrimoniului, dar şi arhitecţi au protestat faţă de lipsa de comunicare privind acest proiect din partea Primăriei Municipiului Bucureşti.
Gheorghe Pătraşcu a fost de acord cu ceilalţi participanţi la dezbatere,respectiv că "este o lipsă de comunicare de neimaginat", imputând-o Administraţiei Străzilor, instituţie a Primăriei Capitalei, care a demarat acest proiect. Este vorba despre un proiect mai amplu, de reabilitare, în şase zone de pe Bulevardul Magheru, suma totală alocată fiind de 1,7 milioane de lei.
În cazul Pieţei 21 Decembrie de la Universitate, unde se află Fântâna Dunărea, celebru loc de întâlnire al Capitalei, care ar urma să fie demolată şi înlocuită cu un alt tip de fântână, în cadrul proiectului de reamenajare a zonei, arhitectul-şef al Capitalei nu a primit niciun proiect şi nicio solicitare de autorizare.
"Mie, personal, acea fântână, ca obiect estetic, nu-mi place, nu pot să zic că-mi place nici proiectul, dar nici că este lipsit de valoare", a spus Pătraşcu, precizând că a aflat despre acest proiect din presă.
La cererile reprezentanţilor societăţii civile şi arhitecţilor prezenţi la dezbatere privind organizarea unui concurs de arhitectură pentru reamenajarea zonei, în locul intervenţiei unei firme de construcţie de drumuri cu un proiect al cărui autor nu este cunoscut, Pătraşcu a precizat că a dorit organizarea unui astfel de concurs, însă procedurile sunt foarte complicate şi durează foarte mult, iar "cineva a fost mai rapid".
"Să nu credeţi că mie-mi convine să-mi văd proiectul de a organiza concursuri minat, dar durează atât de mult şi procedurile sunt atât de complicate", le-a mai spus arhitectul-şef celor aflaţi la dezbatere. "Eu am iniţiat de doi ani proceduri (pentru concurs, n.r.)", a mai precizat el.
Totodată, la solicitările de consultare a cetăţenilor privind proiectul fântânii de la Universitate, Pătraşcu a spus că, legal, nu există nicio obligaţie a autorităţii să facă o astfel de consultare a opiniei publice. "Nu zic că este bine", a adăugat el, fiind de acord să îi transmită însă mesajul participanţilor la dezbatere - de suspendare a lucrărilor până când va fi organizat concurs, iar proiectul va fi supus consultării publice - primarului Capitalei, Sorin Oprescu.
Pe de altă parte, lucrările la pavaj pe care le-a executat firma desemnată de Administraţia Străzilor nu necesită vreo autorizaţie. Băncile de piatră care au fost ridicate sunt, la rândul lor, "mobilier urban", nefiind nevoie de autorizaţie pentru înlăturarea lor, decât dacă a fost autorizată iniţial amplasarea lor, a explicat Pătraşcu.
Astfel, lucrările efectuate de Tehnologica Radion ar fi deocamdată în legalitate, deşi în zonă au fost amplasate garduri cu meşe pe care este prezentată imaginea noii fântâni ce ar urma să fie amplasată pe locul Fântânii Dunărea.
Nu există însă o placă de identificare a şantierului, aşa cum cere legea pentru un astfel de proiect, cu numele autorităţii care îl derulează şi numărul autorizaţiei emise.
Pe de altă parte, Primăria Capitalei nu ar putea desfiinţa Fântâna Dunărea şi schimba aspectul Pieţei 21 Decembrie fără un aviz de la Ministerul Culturii, dat fiind că fântâna se află în zona de protecţie a două monumente istorice - Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură.
"Aceste lucrări se pot face fără autorizaţie, dacă e vorba de întreţinerea carosabilului. În momentul când se depăşeşte zona asta... restul lucrărilor necesită autorizaţie cu avizul Ministerului Culturii", a spus Pătraşcu, precizând că el va acţiona "în spiritul respectării legislaţiei", după ce Ministerul Culturii dă un aviz.
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), filiala Bucureşti, Mircea Ochinciuc, nu a fost însă de acord cu această soluţie, remarcând că oricine poate merge să ceară un aviz de la Ministerul Culturii, pe când un astfel de proiect ar trebui să facă parte dintr-o strategie de urbanism.
Totodată, el a atras atenţia că nu se cunosc nici autorii proiectului de reamenajare a Pieţei 21 Decembrie, ce include fântâna săltătoare. "Trebuie clarificat cine sunt aceste fantome şi apoi să vină în faţa opiniei publice şi comisiilor de avizare", a mai spus Ochinciuc.
"Cineva îşi permite să facă în oraşul ăsta ce are chef. (...) Nu este posibil să existe un contract cu o firmă care să execute ceva fără să fie un proiect avizat", a mai declarat Ochinciuc.
OAR Bucureşti solicită Primăriei Capitalei să se facă un concurs de proiecte pentru întreaga zonă a Pieţei Universităţii, unde urmează să se mai desfăşoare lucrări.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Scholz şi Putin au vorbit la telefon / Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului