- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diaconescu: Vom consulta şi statele membre privind Consiliul European Extraordinar
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică la PRO TV, că România va consulta şi celelalte state membre ale UE privind iniţiativa de organizare a Consiliului European Extraordinar în care să se discute chestiunea discriminării.
Diaconescu: Vom consulta şi statele membre privind Consiliul European Extraordinar
"Noi practic am mers în prelungirea deciziei anticipate a Parlamentului European. Practic, continuarea demersului PE în zona executivă ar fi un proces decizional care să apară fie la nivelul Comisiei Europene, fie la nivelul Consiliului. Noi am sugerat prin demersul premierului Ungureanu ca acest dialog să continue. Revine zonei diplomatice pentru a face posibilă o decizie şi la nivel executiv (...) Acum va trebui să consultăm statele membre în ce măsură există disponibilitate pentru acest lucru", a spus Diaconescu la PRO TV.
El a subliniat că România aşteaptă de la acest Consiliu European Extraordinar "o decizie de consecvenţă a UE în ceea ce priveşte valorile şi standardele europene".
"Pentru că nu discutăm numai de site-ul PVV cu pricina, ci şi iată, de piaţa muncii, care este restricţionată de anumite state până la sfârşitul lui 2013, precum şi alte atitudini, ceva mai punctuale, dar care relevă o anumită stare de spirit. Diverse articole din ziare, mici măgării apărute în emisiuni mai mult sau mai puţin umoristice. Sunt aspecte care ţin de libertatea de expresie, dar rănesc sentimentele românilor, bulgarilor, polonezilor, altor cetăţeni europeni şi o atitudine măcar retorică, de delimitare formală, ar fi necesară, inclusiv din ţările în care se întâmplă acest lucru", a argumentat Diaconescu.
De asemenea, el a arătat că în contextul crizei economice unele guverne, cum ar fi cel al Olandei, au nevoie de majoritate parlamentară pentru a susţine măsuri de austeritate, însă atragerea unor partide cu discurs eurosceptic "nu trebuie să afecteze întregul concept al valorilor europene".
"Pentru că atunci când este vorba de România, iată că aceste racordări la valorile europene sunt evaluate cu foarte mare scrupulozitate", a mai spus ministrul de Externe.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat joi, în contextul vizitei la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso că este necesară convocarea unui Consiliu European Extraordinar. Declaraţia sa a fost făcută în legătură cu opiniile formulate cu privire la opoziţia Olandei faţă de aderarea României la Schengen, şi la atitudinile "xenofobe, clar antieuropene".
El a arătat că discuţia despre aderarea României la spaţiul Schengen trebuie purtată într-un context politic mai larg, al ascensiunii partidelor care promovează politici antieuropene.
Ungureanu a arătat că trebuie iniţiată de Consiliul European o dezbatere tehnică la înalt nivel privind modul în care politicile UE pot fi puse sub semnul întrebării de atutidini xenofobe şi l-a invitat pe preşedintele CE, Herman Van Rompuy la Bucureşti pentru se adresa Parlamentului român, inclusiv pe această temă.
Van Rompuy a declarat că ar fi util un Consiliu European în care să se discute despre ideea europeană în general, în care ar putea fi cuprinsă şi dezbaterea chestiunii ridicate de România privind discriminarea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO