DIICOT: Corcodel, comandantul Bazei de Administrare a Jandarmeriei, prefera, drept garanţii pentru banii împumutaţi, autoturisme, case sau terenuri

Comandantul Bazei de Administrare a Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, prefera, în momentul în care oferea împrumuturi mai mari de 1.000 de euro, să primească garanţii constând în autoturisme şi imobiliare - case, apartamente, suprafeţe de teren -, arată DIICOT.

Urmărește
1368 afișări
Imaginea articolului DIICOT: Corcodel, comandantul Bazei de Administrare a Jandarmeriei, prefera, drept garanţii pentru banii împumutaţi, autoturisme, case sau terenuri

DIICOT: Corcodel, comandantul Bazei de Administrare a Jandarmeriei, prefera, drept garanţii pentru banii împumutaţi, autoturisme, case sau terenuri

„În situaţia în care împrumuturile depăşeau suma de 1.000 euro, pentru a-şi asigura achitarea debitelor şi a dobânzilor aferente, inculpatul Corcodel Marian solicita punerea la dispoziţie a unor garanţii mobiliare sau imobiliare şi / sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată (adică împrumutul plus dobânda aferentă), fiind disimulate activităţile de cămătărie. Ca garanţii mobiliare, inculpatul Corcodel Marian prefera autoturisme, iar imobiliare – case, apartamente, suprafeţe de teren, cu o valoare de minim 2-3 ori faţă de cea a împrumutului”, arată procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), într-un comunicat de presă.

În acest dosar, s-a dispus arestarea lui Marian Corcodel şi a adjunctul lui, Daniel Iancu Preoteasa, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti (CAB).

În urma cercetărilor procurorilor s-a descoperit că „beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în mod ilegal, erau, în general, subordonaţi ai lui Corcodel şi ai lui Preoteasa sau persoane din cercul relaţional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii de euro, la care erau percepute dobânzi cuprinse între 10 şi 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia erau ulterior executaţi silit.

„Astfel, în situaţia când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului (existau situaţii în care intermedierea împrumuturilor se făcea de către angajaţi MAI, chiar dacă împrumutatul nu era din sistem) care garanta pentru împrumut era reţinut de către inculpatul Corcodel Marian, care proceda la retragerea sumelor de bani în numerar întrucât i se comunica şi codul pin. Retragerile erau făcute fie de acesta personal, fie de către interpuşi”, conform DIICOT.

De altfel, la nivelul Bazei de Administrare, era răspândită expresia „are cardul la Corcodel” (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, iar cu privire la persoana acestuia se folosea informal ”Banca Română de Comerţ Corcodel”.

Investigaţia penală a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori îi erau date lui Preoteasa sau altor membri ai grupului infracţional, care predau ulterior sumele de bani inculpatului Corcodel Marian.

„ De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonaţi care au aderat la grupul infracţional organizat pe care l-a iniţiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuţii gestionarea şi administrarea unor bunuri, să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil (motorină) de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locaţii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracţional din care făcea parte şi inculpatul Preoteasa Iancu Daniel”, conform sursei citate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici