Discuţii RELUATE vineri între Dragnea, Tăriceanu şi Tudorel Toader

Discuţiile privind ordonanţa care va modifica legile justiţiei, după indicaţiile Comisiei de la Veneţia, vor fi reluate vineri, sau cel târziu sâmbătă, între Tudorel Toader, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu,au declarat surse politice.Apoi, ministrul Justiţiei va prezenta forma finală comisiei.

Urmărește
1387 afișări
Imaginea articolului Discuţii RELUATE vineri între Dragnea, Tăriceanu şi Tudorel Toader

Discuţiile pe OUG privind legile justiţiei, RELUATE vineri între Dragnea,Tăriceanu şi Tudorel Toader

Potrivit surselor citate, proiectul de ordonanţă nu va ajunge joi seara la CSM, deoarece nu s-a ajuns la o formă finală în coaliţie.

Discuţiile vor fi reluate, cel mai probabil vineri, după ce Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu se vor întâlni separat să discute despre legea offshore.

Sursele politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că după ce varianta finală va fi acceptată de toată lumea, Tudorel Toader va avea o nouă discuţie cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia pentru a informa despre propunerile de modificare.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader, preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au discutat joi, timp de o oră, legat de modificările ce trebuie aduse pentru ca legile justiţiei să respecte indicaţiile din raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia.

În raportul preliminar, din luna iulie, Comisia de la Veneţia recomanda autorităţilor din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Recomandări:

- "să reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire / revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei";

- "să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluţiile procurorilor pentru situaţiile de nefundamentare";

- "să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor".

Comisia de la Veneţia constată în raportul de evaluare, la punctele 38 şi 39, că, potrivit propunerilor, CSM primeşte un "rol decisiv" de responsabilitate în procedurile de numire şi revocare a magistraţilor.

"Modificarea majoră care derivă, în noul sistem, este că preşedintele va fi exclus în totalitate din procedurile de numire şi revocare", observă Comisia de la Veneţia.

"Procesul legislativ, care a generat clivaje majore în societatea din România, a fost criticat pentru că a fost excesiv de rapid, din cauza lipsei transparenţei şi pentru că a fost efectuat în absenţa consultărilor complete şi eficiente", concluzionează Comisia de la Veneţia.

Un raport final va fi dat, de către experţii Comisiei de la Veneţia, la jumătatea lunii octombrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici