- Home
- Social
- ALBA, (09.03.2017, 15:20)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA, contestaţie la decizia Curţii de Apel Alba de a ANULA condamnarea de abuz în serviciu, ca urmare a deciziei CCR
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a atacat cu contestaţie în anulare decizia Curţii de Apel Alba Iulia prin care a fost anulată condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel.
Urmărește
1323 afișări
DNA, contestaţie la decizia Curţii de Apel Alba de a ANULA condamnarea de abuz în serviciu, ca urmare a deciziei CCR (Imagine:Juridice)
Contestaţia în anulare, depusă de DNA, în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel, se va judeca în 28 martie 2017, a spus, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Aurelian Mocan.
”S-a depus această contestaţie, a fost înregistrată în data de 3 martie şi a primit termen de judecată pentru data de 28 martie 2017”, a spus Aurelian Mocan.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, în februarie, că DNA va ataca cu o contestaţie în anulare decizia Curţii de Apel Alba prin care a fost anulată o condamnare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"După apariţia deciziei am analizat motivarea, am decis să o atacăm cu contestaţie în anulare. Este o decizie izolată. Am studiat practica judiciară şi este o soluţie izolată. În cursul anului trecut, după decizia CCR, au fost multe soluţii de condamnare pentru abuz, peste 60 de persoane au fost condamnate. CCR nu a dezincriminat infracţiunea de abuz în serviciu. Nu avem de a face cu o dezincriminare. Atacăm cu o contestaţie în anulare. Dacă vom găsi şi alte decizii, vom sesiza procurorul general cu un recurs în interesul legii. Pentru motivul invocat în contestaţia la executare, pentru aceleaşi motive, în situaţii similare, contestaţiile la executare au fost respinse", a declarat procurorul şef al DNA.
Este vorba despre decizia dată pe 9 februarie de Curtea de Apel Alba Iulia, prin care instanţa a anulat condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel. Judecătorul a considerat că în cauza pe care a judecat-o a apărut "o dezincriminare a faptei" ca urmare a deciziei CCR.
Mai exact, decizia a fost dispusă ca urmare a unei măsuri extraordinare de atac, contestaţia la executare, făcută după ce procesul în apel s-a terminat fiind dispusă o decizie definitivă. Ulterior sentinţei finale, Daniel Dan a contestat decizia, invocând decizia CCR. Astfel, DNA va folosi o altă cale extraordinară de atac, contestaţia în anulare care se poate face, printre alte situaţii, "când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă."
Judecătorii de la Alba au explicat decizia susţinând că a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale infracţiunii, ca urmare a deciziei CCR privind abuzul în serviciu.
"Având în vedere conţinutul infracţiunii prevăzute de art.297 alin.1 C.pen., Curtea de Apel Alba Iulia constată că, urmare a deciziei de neconstituţionalitate menţionate, practic, a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale acestei infracţiuni, sub aspectul laturii obiective, fiind limitat domeniul de aplicare al acestei infracţiuni prin excluderea tuturor cazurilor în care norma a cărei încălcare este imputată subiectului activ al infracţiunii nu este o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă. (..) Nu se poate considera (aşa cum a apreciat prima instanţă) că decizia nr.405/2016 este doar o decizie de interpretare, instanţa constituţională admiţând prin decizia menţionată o excepţie de neconstituţionalitate", se arată în motivarea instanţei.
În document, magistraţii susţin că prin decizia CCR, în prezenta cauză, "a intervenit o dezincriminare parţială a infracţiunii de abuz în serviciu". "O precizare ce se impune a fi făcută în prealabil este aceea că în procedura prevăzută de art.595 alin.1 C.proc.pen. intervenirea sau nu a dezincriminării se verifică exclusiv prin raportare la conţinutul concret al infracţiunii astfel cum a fost reţinut în considerentele hotărârii de condamnare, fără a fi permisă o extindere a temeiurilor de drept indicate în mod expres de instanţele care au judecat fondul cauzei (în primă instanţă şi în apel)", arată judecătorii.
Magistraţii arată că prin condamnare nu s-a reţinut că Dan Daniel ar fi încălcat în exercitarea atribuţiilor de serviciu prevederile Legii nr.188/1999 sau ale vreunei alte legi sau ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă, ci doar pe cele ale Hotărârii de Guvern nr.611/2008.
Dan Daniel a fost condamnat în primă instanţă în 2015 într-un dosar care a vizat infracţiuni de serviciu comise la organizarea concursului pentru postul de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara.
Citeşte şi: Curtea de Apel Alba Iulia a respins redeschiderea procesului în care e condamnat Gregorian Bivolaru
Citeşte şi: 27 de persoane, trimise în judecată de DNA Alba Iulia pentru abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, ACHITATE
Citeşte şi: Cazul de la Alba de anulare a unei condamnări pentru abuz în serviciu. Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA: Vom ATACA decizia cu contestaţie în anulare. E o soluţie izolată
Citeşte şi: Explicaţia judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia privind anularea condamnării pentru abuzul în serviciu/ Cum a reacţionat fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe