DNA: Firma "Şova şi Asociaţii" a prejudiciat complexurile Turceni şi Rovinari cu aproape 3,5 milioane lei

Dan Şova este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane lei.

Urmărește
1591 afișări
Imaginea articolului DNA: Firma "Şova şi Asociaţii" a prejudiciat complexurile Turceni şi Rovinari cu aproape 3,5 milioane lei

DNA: Firma "Şova şi Asociaţii" a prejudiciat complexurile Turceni şi Rovinari cu aproape 3,5 mil. lei (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că Dan-Coman Şova, la data faptelor reprezentant legal al SCA "Şova şi Asociaţii", este urmărit penal pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Şova, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Dumitru Cristea, la data faptelor director general şi ordonator de credite al CET, să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu.

În acest fel, Şova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a încheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA "Şova şi Asociaţii". De asemenea, ar fi conceput termenii şi condiţiile contractului şi l-a semnat din partea SCA "Şova şi Asociaţii", obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), susţin procurorii anticorupţie.

Într-un alt caz, în perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CET şi Electrica, Dan Şova ar fi insistat pe lângă Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, "contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adiţional la contractul de asistenţă juridică". Şi în acest caz, Şova ar fi conceput termenii şi condiţiile actului adiţional, l-a semnat din partea SCA "Şova şi Asociaţii", obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai arătat procurorii.

Totodată, în perioada ianuarie - 14 februarie 2008, Dan Şova, cu ştiinţă, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu.

Astfel, Şova ar fi contribuind la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistenţă juridică, la 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari şi SCA "Şova şi Asociaţii", ar fi conceput termenii şi contractului, semnându-l din partea societăţii pe care o reprezenta. În urma acestui contract, societatea de avocaţi a obţinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai arătat procurorii.

Potrivit DNA, suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA "Şova şi Asociaţii", ca urmare a contractelor de asistenţă juridică încheiate cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari este estimată la valoarea de 3.455.754 de lei.

DNA a precizat că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Fostul ministru al Transporturilor Dan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD, a fost miercuri la DNA, el declarând la ieşire că procurorii l-au pus sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul în care se fac cercetări privind contracte încheiate de firma de avocatură "Şova şi asociaţii" cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Dan Şova a spus că în acest caz este vorba de o sesizare făcută de cineva, cel mai probabil fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, şi este normal ca procurorii să facă cercetări, dar asta nu înseamnă şi că se poate vorbi de vinovăţie. Fostul ministru a precizat că faptele vizate în dosar sunt din perioada în care el nu a avut legătură cu politica.

Şova a mai spus că le-a oferit procurorilor detalii despre contractele încheiate de firma sa de consultanţă cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. El a precizat că a fost vorba de dosarele prin care a reuşit să salveze de la faliment aceste două instituţii, în procesele cu ICM-ul şi de o creanţă care exista între Turceni şi Electrica cu privire la o serie de plăţi.

Întrebat dacă a obţinut contractele cu ajutorul lui Victor Ponta, Şova a răspuns: "Nu. Nici nu s-a pus o asemenea problemă nici măcar de domnii procurori, nu are nicio legătură. A fost un onorariu proporţional, 1-2% din ce am obţinut efectiv".

Întrebat dacă o parte din acei bani s-au dus spre cabinetul de avocatură al lui Victor Ponta, Şova a replicat: "Numai dumneavoastră aţi înţeles aşa ceva, nici procurorii nu au înţeles aşa ceva, nici măcar domnul Blejnar n-a înţeles aşa ceva. Din banii de la Rovinari, n-a ajuns niciodată la domnul Ponta niciun leu. Obţinerea contractelor a fost transparentă, selecţia firmelor s-a făcut prin cerere de ofertă la vremea respectivă. Am fost concurat de mai multe firme de avocatură la acel moment".

Întrebat care este concret acuzaţia procurorilor, Şova a spus că nu poate spune exact, dar că anchetatorii au dorit să ştie împrejurările în care s-au încheiat acele trei contracte. Şova a precizat că miercuri nu a dat o declaraţie în faţa anchetatorilor, întrucât mai întâi trebuie să vadă dosarul, ocazie cu care va afla şi numele persoanei care a făcut sesizarea în acest caz.

"Domnii procurori au spus că exista un contract-cadru şi de ce au fost încheiat ulterior aceste trei contracte. Ei mi-au comunicat că am calitatea de suspect, dar nu am dat o declaraţie astăzi, trebuie să vedem şi noi dosarul", a mai arătat Şova.

Întrebat dacă este de părere că ar putea fi vizat şi Victor Ponta în acest caz, Şova a replicat scurt: "Nu are cum".

Purtătorul de cuvânt al PSD a arătat că, în opinia sa, acest caz nu poate pune în pericol cariera sa politică şi că nu se gândeşte să-şi dea demisia. El a mai arătat că nu crede în coincidenţe şi că este dreptul procurorilor să facă cercetări atunci când sunt sesizaţi.

Şova a adăugat că nu îi este teamă de această anchetă, pentru că oricine are dreptul să sesizeze Parchetul şi a precizat că, în opinia sa, acest dosar nu va ajunge la instanţă.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici