- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Doar 17% din găinile crescute pentru ouă sunt ţinute în baterii
Ministerul Agriculturii susţine că doar 17% din găinile crescute pentru ouă sunt ţinute în cuşti, pondere mult mai redusă decât în UE, şi sunt hrănite la fel ca cele care cresc la sol, în aer liber sau ecologic.
Doar 17% din găinile crescute pentru ouă sunt ţinute în baterii (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)
Din cele 38,17 milioane de găini pentru ouă de consum din România, doar 17% au fost crescute anul trecut în baterii - faţă de 68% în UE - , restul în hale la sol, în aer liber şi ecologic, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ca reacţie la acuzaţiile aduse de o organizaţie pentru protecţia animalelor.
Organizaţia pentru protecţia animalelor "Vier Pfoten" a anunţat recent că două treimi din ouăle produse în România provin de la găini crescute în baterii cu suprafeţe mai mici decât ale unei coli de hârtie A4 şi hrănite adesea cu furaje modificate genetic şi cu vitamine sintetice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Investiţiile străine din Bulgaria se prăbuşesc din cauza nesiguranţei economice şi politice
-
1,3 milioane de dolari pentru un ton de 276 de kilograme - un lanţ de restaurante de sushi a plătit a doilea cel mai mare preţ din istorie
-
Războiul din Ucraina. Zelenski: Forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi importante în luptele din sudul regiunii ruse Kursk
În replică, MADR susţine că nutreţurile combinate administrate găinilor sunt aceleaşi, indiferent de metoda de creştere practicată.
"Astfel, nutreţurile conţin cereale (grâu, orz, porumb), proteice (şroturi de floarea soarelui sau soia, uleiuri de floarea soarelui sau soia) şi amestecuri de vitamine şi minerale, conform legislaţiei europene. Aceste furaje folosite în hrana păsărilor sunt supuse analizelor periodice de către laboratoare autorizate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor", se arată în comunicatul MADR.
Unităţile avicole din România respectă legislaţia comunitară în ceea ce priveşte bunăstarea găinilor şi cea referitoare la nutriţia acestora, responsabilitatea verificării conformităţii revenindu-i Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, susţine Ministerul.
MADR mai arată că informaţiile potrivit cărora ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti ar fi dăunătoare sănătăţii "nu sunt fundamentate ştiinţific".
România şi celelalte state UE se află până la 1 ianuarie 2012 în perioada de tranziţie pentru creşterea găinilor ouătoare în baterii neîmbunătăţite, perioadă în care unităţile avicole derulează proiecte de modernizare şi de înlocuire a acestora.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO