Dosarul campaniei prezidenţiale din 2009: Ioana Băsescu scapă de control judiciar. Decizia instanţei este definitivă

Ioana Băsescu nu va mai fi supusă controlului judiciar, după ce instanţa supremă a decis definitiv, marţi, ca fiica fostului preşedinte să fie judecată în libertate în dosarul privind finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009, în care este implicată şi Elena Udrea.

Urmărește
575 afișări
Imaginea articolului Dosarul campaniei prezidenţiale din 2009: Ioana Băsescu scapă de control judiciar. Decizia instanţei este definitivă

Dosarul campaniei prezidenţiale din 2009: Ioana Băsescu scapă de control judiciar. Decizia instanţei este definitivă

„Admite contestaţia formulată de inculpata Băsescu Ioana împotriva încheierii din 11 iulie 2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală. Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi rejudecând: Revocă măsura controlului judiciar luată faţă de inculpata Băsescu Ioana. Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpatul Tarhon Victor împotriva aceleiaşi încheieri penale”, se arată în decizia de marţi.

Dosarul privind finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009 este judecat, din 6 iulie, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), după ce judecătorii de la instanţa supremă au stabilit că nu sunt competenţi să se pronunţe în acest caz, având în vedere calitatea persoanelor implicate.

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au admis „excepţia de necompetenţă după calitatea persoanei”, ridicată, din oficiu, de un judecător al instanţei supreme.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată, în 24 mai, sub control judiciar, pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor, pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor, pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare şi pe Dan Andronic, în stare de libertate, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, arată DNA într-un comunicat de presă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici