Dosarul Carpatica Asig: Ilie Carabulea, reţinut de DIICOT. Percheziţii în Ilfov, Giurgiu şi în Capitală pentru evaziune fiscală şi delapidare

Omul de afaceri Ilie Carabulea şi fiul său, Oprea Carabulea, au fost reţinuţi, alături de alte cinci persoane, de procurorii DIICOT Sibiu. Poliţiştii efectuează 31 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu într-un dosar de evaziune fiscală şi delapidare în domeniul colectării de deşeuri menajere, cu un prejudiciu estimat la un milion de euro.

Urmărește
2587 afișări
Imaginea articolului Dosarul Carpatica Asig: Ilie Carabulea, reţinut de DIICOT. Percheziţii în Ilfov, Giurgiu şi în Capitală pentru evaziune fiscală şi delapidare

Dosarul Carpatica: Ilie Carabulea, reţinut de DIICOT. PERCHEZIŢII în Ilfov, Giurgiu şi în Captală pentru evaziune fiscală (Imagine: Silvana Amat/ Arhiva Mediafax Foto)

Cele şapte persoane reţinute sunt: Ilie Carabulea, Oprea Carabulea, Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Coşa, Georgeta Crideanu, Gheorghe Nasaru şi Ana Pop.

Potrivit Poliţiei Capitalei, "în această dimineaţă, peste 100 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pun în aplicare 31 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu şi 19 mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare,  în domeniul colectării de deşeuri menajere".

"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiţii, prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament de tip “fantomă”, au înregistrat documente contabile fictive privind prestarea de servicii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale", se arată în comunicatul citat.

Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului este estimat la un milion de euro.

Persoanele vizate urmează a fi audiate la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice.

Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii. 

Ilie Crabulea este cercetat sub control judiciar într-un alt dosar de corupţie, însă tot în legatură cu firma de asigurări.

De la sediul Carpatica Asig din Capitală, procurorii DIICOT au ridicat o serie de copii ale documentelor care au fost trimise de reprezentanţii companiei de asigurări către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Anchetatorii spun că aceste probe sunt extrem de importante pentru a descoperi cum s-au făcut falsurile, relatează Digi 24.

"La sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015, întrucât societatea Carpatica Asig avea o situaţie financiară precară, şi nu mai îndeplinea condiţiile de solvabilitate, în sensul că valoarea marjei de solvabilitate disponibile scăzuse sub valoarea marjei de solvabilitate minime determinate în conformitate cu reglementările legale în vigoare în materia asigurărilor, numiţii Carabulea Oprea, Micu Daniel, Crideanu Georgeta, Popa Ana şi Toncescu Angela au constituit un grup infracţional organizat in scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România", au precizat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Procurorii susţin că au indicii că cei care aveau funcţii de cnducere în cadrul companiei ar fi tergiversat înregistrarea rezultatelor inventarierii, "în scopul eludării normelor ASF privind reglementarea pieţei asigurărilor din România", au mai spus sursele citate.

Astfel, "aceştia, profitând de funcţiile deţinute au efectuat demersuri de natură sa tergiverseze si să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) fata de societatea de asigurări deţinuta şi controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel încât sa nu reiasă deficiente grave, împiedicând în mod repetat înregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de daună", au adăugat sursele citate.

De asemenea, procurorii susţin că nereguli ar fi fost identificate şi la nivelul departamentului IT, fiind făcute demersuri pentru a schimba situaţia financiară a societăţii prin modificarea sumelor care reprezentau rezerva de daună.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici