- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.12.2016, 10:27)
- Gabriela Ghitcuta
Video Dosarul Microsoft. Dan Nica şi Alexandru Athanasiu, cercetaţi sub control judiciar. Adriana Ţicău, cercetată fără măsuri preventive
Foştii miniştri Dan Nica şi Adriana Ţicău au ajuns, luni, la sediul DNA, după ce preşedintele României a avizat cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale pe numele celor doi. UPDATE Dan Nica şi Alexandru Athanasiu, cercetaţi sub control judiciar în dosarul Microsoft.
Urmărește
373 afișări
UPDATE 13.12 Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor, şi Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei, sunt cercetaţi sub control judiciar în dosarul Microsoft, Adriana Ţicău, fost ministru al Educaţiei fiind cercetată fără măsuri preventive. Toţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu.
"Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii Nica Dan şi Athanasiu Alexandru trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi; să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme", transmite DNA.
În ceea ce îl priveşte pe Alexandru Athanasiu, acesta nu poate părăsi ţara.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
UPDATE 11.51 Fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu, este cercetat sub control judiciar în dosarul Microsoft, în aceeaşi cauză fiind audiaţi luni Adriana Ţicău şi Dan Nica, după ce preşedintele României a avizat cererea DNA de începerea a urmăririi penale.
Foştii miniştri Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu au ajuns, luni, la sediul DNA, după ce preşedintele României a avizat cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale pe numele celor doi.
"Ne susţinem nevinovăţia, nu avem alte declaraţii", a spus Adriana Ţicău când a părăsit sediul DNA.
"Am intrat în posesia documentelor, ceea ce îmi dă toate elementele necesare pentru a-mi dovedi nevinovăţia", a declarat Dan Nica.
"Am control judiciar, interdicţia de a părăsi ţara. Voi contesta măsura", a precizat Alexandru Athanasiu.
La data de 23 noiembrie procurorii au cerut preşedintelui României aviz pentru urmărirea penală în cazul foştilor miniştri Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Adriana Ţicău, pentru abuz în serviciu în dosarul "Microsoft", Klaus Iohannis avizând solicitarea.
DNA îl acuză pe Dan Nica că, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a iniţiat şi a susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft.
"În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbHŢ”, potrivit DNA.
Totodată, procurorii DNA spun că, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Adriana Ţicău a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria. Totodată, ea ar fi iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Astfel, Adriana Ţicău ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.
"În calitate de ministru al educaţiei şi cercetării, Athanasiu Alexandru cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", mai arată DNA.
Citeşte şi: După rezultatul obţinut de PNL, liderii din filiale pun problema congresului: „Trebuie să facem alegeri cât mai repede la nivelul PNL“ / „Au mai fost unii care au plecat la dormitor preşedinţi“
Citeşte şi: Cine a câştigat alegerile parlamentare 2016? Live Gândul şi Mediafax cu rezultatele EXIT POLL şi atmosfera de la partidele politice
Citeşte şi: Istoricul Constantin Bălăceanu-Stolnici: Votez încă din perioada interbelică şi în general am fost dezamăgit de cei aleşi -
Citeşte şi: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Motivul pentru care două dintre secţiile de votare înregistrează prezenţă sub 1 la sută la vot
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte